Vinarji 2023

Slovenski vinarji

Popup-wine-festival-slovenski-vinarji-colnar

Colnar

Vina iz kleti Colnar vam povedo… zgodbo prednikov in zgodbo sodobnega časa… le prisluhniti morate iskrivi vsebini kozarca. Družina Colnar je stara rodovina, saj zapisi segajo v leto 1400. Leta 1747 so najstarejšega sina poimenovali Janez in ime se je vse do današnjih dni ohranilo v družini. Pred leti se je kmetija Colnar iz živinorejsko-vinogradniške kmetije preusmerila v vinogradniško z integrirano pridelavo in izletniškim turizmom v zidanici na Trški gori. Sedaj obdelujejo dobrih 8 ha vinogradov na treh različnih legah.

edi-simcic-vinar

Edi Simčič

Ko vino zapusti temo kleti, se na mizi razodene z imenom in nenavadno podobo. Ni mu do imenitnosti in slave ima dovolj tudi brez tega. Ponudi se tako, kot se pozneje razvije v duhu in okusu: veselo, razigrano, na hip zresnjeno, a ves čas malce neobvezno. Resnična plemenitost ni nikoli vzvišena. To so vina Edi Simčič iz Vipolž.

iaquin-vinar

Iaquin

Vinska druščina Iaquin na svoji družinski posesti poleg rebule skrbi tudi za sorte, kot so chardonnay, cab. sauvignon ter sauvignonasse oz. tokaj (jakot – točaj). Predani so naravi, zato je njihovo glavno vodilo, da večinski del naredi narava sama, tisti ščepec za piko na i pa vinar doda v kleti. In to je odraz njih samih. To je Iaquin.

Logotip Nebó Neblo

Nebó Winery

Nebó Winery je nova vinska klet, ki se nahaja v vasici Neblo na skrajnem zahodnem delu Goriških Brd v Sloveniji.
Naša vina so skrbno pridelana iz najboljšega grozdja iz našega posestva.
Nebó vina so navdušujoča in navdihujoča.

simcic-vinar

Marjan Simčič

Vinska klet, ki trdno verjame v briško zemljo, v briško gričevje, primorski veter in sonce. Tukaj avtomatizma ni. Popolna predanost in zaupanje trti sta brezpogojni. Moč narave tukaj spoštujejo in se poslužujejo naravnih metod vzgoje vinske trte brez agresivnih umetnih gnojil ter insekticidov. Vina, ki jih je njihova avtentičnost ponesla v sam vrh ne zgolj slovenske, temveč tudi svetovne vinske kulture.

FAMILIJA ESTATE logo

Familija Estate

Tri generacije družine Brodnjak so pred nekaj leti v Halozah pričele razvijati živinorejsko-vinogradniško posestvo, ki bo poleg pridelave, predelave in trženja lastnih, postalo osrednja točka vzhodnega dela Haloz za promocijo in prodajo tudi visokokakovostnih pridelkov iz okoliških kmetij in obratov. Cilj je razviti ekosistem povezanih kakovostnih ponudnikov, ki bo čim večjemu številu domačij omogočil obstanek in razvoj, s čimer se bo neokrnjeno in demografsko ogroženo območje prelevilo v novo butično kulinarično in turistično destinacijo.

Popup-wine-festival-slovenski-vinarji-metlika

Vinska klet Metlika

Slogan Bele krajine pravi: ˝Bela krajina, dobro za oba˝ in v zadružni Vinski kleti Metlika, največji belokranjski kleti, se ga držijo! Vinska klet Metlika nudi vina različnih stilov, tako penečih, mirnih kot tudi sladkih. Mila klima in trti prijazna zemlja na najboljših legah vinogradov so jim omogočile, da so se različne tako bele in rdeče sorte v krajih okoli Metlike nadvse prijetno udomačile.

Vina HUBA Martinčič - logotip

Vina HUBA Martinčič

HUBA vinogradništvo in vinarstvo je mlado, družinsko posestvo, katerega bistvo je strast do originalnega življenja. Skozi skrbno pridelano grozdje in vino sporočajo njihovo zavezanost h kakovosti in izvirnosti. To je HUBA; Harmonija Ustvarjalnosti Barvitega Amfiteatra.

Domaine Slapšak

Domaine Slapšak je “domači projekt”, v katerega vsak član družine prinaša svoj čas in znanje. Predvsem pa je avantura, ki združuje družino okoli skupne strasti, ki jo želijo deliti z vami. Telče z vinogradi na 500m nadmorske višine dajejo odlične rezultate. In ta rezultat je odlična penina.

Vina Sartori - logotip

Vina Sartori

Posestvo Sartori leži v Slovenski Istri, natančneje v kraju Marezige, nad Koprom, ki že od samega začetka slovi po pridelavi vrhunskega vina – REFOŠK. Ponaša se z dolgoletno tradicijo pridelave vin, saj na domačem in tujem trgu delujejo že preko 25 let.
Vina Sartori so posebna, že zaradi bolj intenzivno temne barve, arome ter harmoničnosti. Posebnost vinu daje tudi lastnikova usmerjenost, saj pridelujejo izključno sorto refošk, kar da rezultat popolnosti in hkrati posebnosti. Poudarek dajejo kvaliteti vina in ne kvantiteti, saj na posamezni trti pustijo dozoreti največ 4 grozde za sveže vino, za zorjena vina pa dva do tri grozde.
Ponujajo več vrst refoška, in sicer klasični refošk; Rose iz refoška; Sladki refošk; Refošk Gallus l. 2018 in Refošk Hill l. 2013. Konec leta, oziroma v začetku naslednjega leta prihaja na trg novost – vino Shiraz l. 2020.
Posestvo vodi hišni enolog Tomaž Sartori, ki ima za sabo bogato zgodovino, ogromno izkušenj in znanja na področju vinogradništva in vinarstva.

Vina Krapež - logotip

Krapež

Kmetija Vina Krapež se nahaja v lepi vasici Vrhpolje v Vipavski dolini, ob vznožju Nanosa in Kovka. Tu je nekoč morje pustilo bogate nanose laporja in fliša in ravno to je zdaj dobra podlaga za vzgojo vinske trte.

Mavrič - logotip

Mavrič

Na družinski kmetiji obdelujemo približno šest hektarjev vinogradov. Pridelamo največ belega vina – rebule, sivega pinota, zelenega sauvignona, sauvignona in chardonnayja, med rdečimi pa merlot in cabernet sauvignon. Na posestvu je v kleti tudi degustacijski prostor, kjer je vsak dobrodošel.
V letošnjem letu pa v akciji Sommelierska selekcija v ožjem izboru naš Sauvignon 21 in zmagovalci v izboru za najboljši Cabernet Sauvignon z letnikom 2016.

Jeruzalem Ormož - Puklavec family

Puklavec Family Wines

Ena izmed vodilni družin v Sloveniji katerih zgodba sega nazaj v leto 1934. Predstavila se nam bodo vina in penine vinske kleti in linije Jeruzalem Ormož. Njihova vina najbolje opišemo kot sveža, sadna, sortna in vsem dostopna medtem ko penine živahne, sveže in lahkotne. Enako lahko rečemo tudi za njihovo družinsko podjetje. Želijo, da bi čim več ljudi uživalo in doživelo njihova vina.

Radgonske gorice - logotip

Radgonske gorice

Na skrajnem severovzhodnem delu Slovenskih goric je gričevnat svet med reko Ščavnico na jugu, Apaškim poljem na zahodu in na severozahodu ter reko Muro na vzhodu in severovzhodu. Prav tukaj ležijo Radgonsko – Kapelske gorice. Vrhovi in prisojna pobočja so zasajeni s trto, ki že tisočletja rodi žlahtno pijačo, kakršni se niti bogovi ne bi odrekli. V Radgonskih goricah v svojih edinstvenih kleteh pridelujeJo in hraniJo vina že od leta 1852. Ponos hiše predstavlja prva in največkrat nagrajena slovenska penina, prejemnica več 10 šampionov in več 100 medalj z mednarodnih ocenjevanj, Zlata radgonska penina.

de Adami Zaloščan - logo

de Adami Zaloščan

Vinska klet Zaloščan, ki, svoja vina trži pod uveljavljeno blagovno znamko De Adami. Ime je dobila po častitljivem gospodu De Adami Klemšetu, ki je v 16. stoletju živel v Zaloščah in o katerem se v ustnem izročilu še danes spletajo zanimive zgodbe. Po kraju Zalošče, ki se je ugnezdil v samo osrčje spodnjega dela vinorodne in zelene Vipavske doline, pa se imenuje klet. Vanjo prihaja grozdje iz lastnih vinogradov in odkupljeno od petih kooperantov, pridelano naravi na prijazen način. Iz kleti pa potem odhaja v svet štirinajst sortnih mirnih vin in zvrsti.

Fornazarič - vinar

Fornazarič

Posestvo Fornazarič iz Vipavske doline ima zelo dolgo zgodovino, saj so njihovi predniki že davno tega izkoriščali naravne danosti za kmetovanje, s čimer so se tudi preživljali. Gričevnata pobočja so bila vedno zasajena s sadnim drevjem in vinsko trto. Kmetija se je z leti širila, spreminjala obseg posameznih dejavnosti in nekatere tudi opustila. Uspelo ji je preživeti skozi čas ter ohraniti nekatere izvorne načine pridelave v sožitje z naravo. Ugodna lega, podnebje in način pridelave so omogočili razvoj in širitev vinogradništva na vseh bližnjih pobočjih in s tem tudi kakovostno pridelavo vina.

Kmetija Martinčič - logotip

Kmetija Martinčič

V Šmalčji vasi pri Šentjerneju stoji družinska vinogradniško-vinarska in trsničarka kmetija Martinčič. Začetki njihove dejavnosti segajo več kot sto let nazaj, ko so njihovi predniki posadili prvi vinograd in ugotovili, da Dolenjska zemlja in nebo dajeta vinski trti poseben dom, ki njim, vinogradnikom, omogoča, da iz njenega sadeža naredijo žlahtno kapljico. V zibelki cvička so se odločili za kakovost in prisluhnili naravi. »Raje manj in boljše« je bilo njihovo pravilo, ki se ga držijo še danes in velja tudi za vina iz njihove kleti.

Nando - logotip

Vina Nando

Kmetija NANDO se nahaja le lučaj stran od nekdanje meje med Slovenijo in Italijo na Plešivem v Goriških Brdih. Od skupno 5,5 ha vinogradov, se jih 60 % nahaja na Italijanski strani Brd (Collio) in 40 % na slovenski. Ugodna mediteranska mikro klima je mešanica toplega morskega zraka, ki prihaja z juga z Jadranskega morja in hladnejšega severnega, ki prihaja iz Julijskih Alp. Ta posebna klima je zelo primerna za pridelavo belih vin. Vinogradi so locirani na nadmorski višini od 100 do 200 metrov in so zasajeni z lokalnimi avtohtonimi sortami Rebula in Tokaj ter internacionalnimi Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabarnet Sauvignon in Merlot. Trte obrodijo od 4000 do 6000 kg grozdja na hektar in so stare od 9 do 40 let. Vinogradi so zasajeni na lapornatih tleh, lokalno imenovani »opoki«.
Vina bo predstavilo podjetje Fina Vina, Primož Vilfan.

Klabjan - logotip

Vina Klabjan

Geografska lega vinarja Klabjana je tik za kraškim robom, v vasici Osp. Brezčasna in robustna, intenzivna in ekstraktna vina, ki ne kažejo znakov staranja. Na vina vplivajo pasatni vetrovi, ki prihajajo z morske, tržaške smeri. Uroš označuje vina z belo ali črno etiketo. V steklenici z belo etiketo se nahaja grozdje, ki prihaja trte stare do 50 let, starejše trte se znajdejo v steklenici označeno s črno etiketo. Uroš je samosvoj, trmast in temperamenten, kar se odraža v njegovih vinih, ki so brezčasna, robustna, intenzivna in ekstraktna, ki ne kažejo znakov staranja.
Vina bo predstavilo podjetje Fina Vina, Primož Vilfan.

Posestvo Rouna - logo

Posestvo Rouna

Posestvo stoji v osrčju vinogradov izven vasi Slap. Do tja vodi slikovita podeželska pot, ki je primerna za sprehode in rekreativno kolesarjenje. Družinsko vodeno posestvo je znano po veliki vinski kleti, v kateri se zrcali preteklost in sedanje napredno vinogradništvo. Poleg pridelave raznovrstnih svežih vin, so v zadnjem času poznani tudi po pridelavi muškatne penine.

Na hribu - logo

Na hribu

Ko človek obišče Slap, ki leži ob Vipavski vinski cesti, mu ne bo žal, če si nekaj več časa odtrga za podrobnejši ogled te in tudi sosednjih vasi. Te so res nekaj posebnega. Stare kamnite hiše, zbite druga ob drugi, v okolici cvetoče, snežno bele češnje, kmetje v vinogradih, zanimiva zgodovina in krajevne znamenitosti. Ko pa obišče Na hribu pa spozna vse dobrote, ki jih nudi domačija. Seveda, od vina naprej.

Kmetija Trošt - logo

Kmetija Trošt

Družinska kmetija se nahaja v starem vaškem jedru, njihovi vinogradniški začetki pa segajo v leto 1844. Istega leta je nastala tudi njihova vinska klet, ki je zanimiva zaradi kamnitih obokov in je še danes ohranjena v prvotnem stanju. So eni izmed prvih v Vipavski dolini, ki so začeli s pridelavo vina Zelen. Imajo 6 ha vinogradov, za katere pravijo, da so obdelani z ljubeznijo in potrpežljivostjo. Njihovo vodilo je, da trta obrodi dobro, le če užije senco gospodarja.

petric-vinar

Petrič

Zavedajo se, da je kakovost vina v veliki meri odvisna od vzgoje in obremenitve vinske trte. Zavzemajo se za enošparonsko vzgojo, ki sicer daje manjši pridelek, vendar je kvaliteta grozdja mnogo boljša. Sledijo tudi razvoju novega, okolju bolj prijaznega, načina pridelave grozdja – sintegrirani pridelavi. V kleteh imajo 8 vrst vina, med njimi 2 avtohtoni vrsti: Zelen in Pinela.

Rondič - logo

Rondič hiša vin

Njihovo hišo vin lahko najdete na Slapu, ob vaškem placu tega gručastega naselja, v Vipavski dolini. Vinogradništvo in vinarstvo je v njihovi hiši doma že več kot štiri generacije. Živijo v obnovljeni, več kot 250 let stari, tipični vipavski hiši, pod »borjačem« pa imajo veliko sodobno klet, ki jim omogoča, da tisto, kar jim trta ponudi, z ljubeznijo delijo naprej. Danes se seveda trudijo, da z novimi prijemi sledijo temu, kar so se od prednikov naučili in da bojo s tem poskrbeli tudi za naše zanamce.

Vina Marc - logo

Vina Marc

Družinska kmetija Marc ima svoje vinograde na čudovitih sončnih legah vasi Slap. Vas je poznana kot “vas z največ zelena na svetu”, zato mu tudi mi posvečamo posebno pozornost in s ponosom rečemo: Pri nas je zelen doma.
Gradimo na tradiciji in kvaliteti naših vin, posebno zelena, kar dokazujejo številna priznanja na domačih ocenjevanjih, pa tudi v tujini.

Vina Žorž

Kmetija je ena večjih družinskih kmetij v Vipavski dolini, saj pridelujeJo grozdje na površini 12 hektarjev, kar JIM letno prinese med 50 do 60.000l vrhunske kapljice. Vinograde imaJo zasajene z rdečimi sortami merlot, cabernet sauvignon in barbera. Bele sorte pa so: sivi pinot, sauvignon, rumeni muškat, malvazija, rizling in rebula, prav posebno mesto v njihovih vinogradih pa imata avtohtoni sorti zelen in pinela.

Pregeljc - logo

Pregeljc

Vipavska dolina, dežela osupljive narave in odličnega vina, kjer je vinogradništvo doma že stoletja, je naš dom. Vinska klet Pregeljc se nahaja v središču slikovite primorske vasice Slap, ki že vrsto let slovi po pridelavi vina. Spoštovanje in ljubezen do narave smo podedovali od naših prednikov, ta pa se je skozi generacije krepila in postala del nas.

FERVIN - logo

FERVIN

Kljub temu da je posestvo v lasti njihovih prednikov že vsaj od leta 1866, za nov začetek in ustanovno leto Posestva FERVIN štejejo leto 2018. Takrat je posestvo prevzela družina Ferjančič in na novo začrtala smer njegovega delovanja. Posestvo se je usmerilo v pridelavo sodobnih, visoko kakovostnih vin z odtisi njihovega dela in kraja. Človek s svojim delom ključno vpliva na kakovost in karakter vina. Za uspeh pa je potrebna ekipa. Ekipo FERVIN sestavljajo Matjaž in Mavricija ter njuna sinova Matic in Mark Ferjančič. Sodelovanje dveh generacij omogoča uspešno združevanje novega znanja, svežih idej ter dolgoletnih izkušenj in na ta način zagotavlja uspešno izpeljavo zamišljenih projektov.

Vina Božič - logotip

Vina Božič

Družina Božič se ukvarja z vinogradništvom že štiri generacije. Že več kot stoletje je gojila sorte trt, kot so: Rebula, Pinela ter trte (danes že izumrle): Klarnica, Kraljevina, Pergulin, Bergundec in Ospika. Dandanes vinogradniška proizvodnja družine Božič obsega 16.000 trsov, posajenih na štirih hektarijih zemljišč, razdeljenih na šest vinogradov, ki se nahajajo na področju Planine. Trenutna proizvodnja predstavlja po večini butelirana vina sort: Pinela, Zelen, Sauvignon, Chardonnay, Merlot e Rose.

Logotip Vina Koper

Vina Koper

Plemenitost in žlahtnost najihovih vin sta dediščini tisočletne tradicije vinarstva in vinogradništva Slovenske Istre kot sad izjemnih naravnih danosti ter pridnih istrskih rok.
V podjetju Vinakoper z ljubeznijo in spoštovanjem že od leta 1947 pridelujejo vrhunska vina.

Vina Guštin

Vina Guštin

Zgodba vin Guštin sega v daljno leto 1898, ko je na Nančkini domačiji v vasi Volčja draga, Joahim Žižmond po domače in za prijatelje »Guštin«, pričel svojo zgodbo. Nono Guštin je v rani mladosti posadil svoje prve trte, najprej merlota, nato pa še malvazije. Dobrega vina v njegovi kleti ni manjkalo in vedno je govoril »Merlot in malvazija to je poezija.«.

Kristalvin - logotip

Kristalvin

Naša zgodovina vinogradništva in pridelave vin je trdno ukoreninjena v zgodovino. O tem priča naša klet, ki smo jo ohranili do danes in za katero domnevamo, da je stara preko 300 let. V njej ponosno stoji sod, ki so ga za nas naredili davnega leta 1808. Vina Kristalvin so iz grozdja, ki je pridelano v lastnih vinogradih na gričih Goriških brd, ujetih med Sredozemsko morje in Alpe. Odšli smo na potovanje, potovanje v iskanju odličnosti v okusih. Začenjamo z briškim terroirjem, ki ga radi odkrivamo in interpretiramo z zavzetostjo in navdušenjem. Navdihujejo nas sanje, želje in strast ustvariti nekaj izvirnega in prepoznavnega s spoštovanjem do narave, zgodovine in tradicije.

Kmetija Mrak - logotip

Kmetija Mrak

Na JV delu Goriških Brd v idilični vasici Dolnje Cerovo se nahaja družinska kmetija Mrak, kjer z ljubeznijo in posluhom do narave že 4. generacija Mrakovih skrbi za vinograde in sadovnjake. Briška zemlja »opoka« nam podarja zdravo, sladko, vrhunsko grozdje, ki je odlična osnova za naša vrhunska rdeča in bela vina.
Naši temeljni vodili v vinogradu in kleti sta spoštovanje narave in vlaganje v nova znanja. Zato so naša vina tehnično dovršena in obenem unikatna, kar izvira iz naše ljubezni do narave in vinarske strasti.
Pravimo, da so naša vina – vina s karakterjem…

Popup-wine-festival-slovenski-vinarji-montis

Ferjančič

“Ker trta ljubi sonce, še bolj pa senco svojega gospodarja”. Vina Ferjančič so ujeli srčnost in strokovnost gospodarja ter širok nasmeh matere njegovih treh otrok. Naj jih pijete v senci mogočnega kostanja ali globoko v kleti čez dvesto let stare domačije, vinom se pozna, da jih negujejo z ljubeznijo. In zato tudi češnje tako bogato rodijo. Obložene veje preko sto skrbno vzgajanih dreves segajo do tal in po hrustljavem rdečem sadežu lahko sežejo še tako majhne ročice.

Vina Zajc - logo

Vina Zajc

Korenine današnje kleti izhajajo iz tradicij kmečkih družin Zajc in Curhalek ter segajo v leto 1858. Zajc je leta 2007 zgradil eno najsodobnejših kleti, z zmogljivostjo skoraj milijon litrov, prodajno mrežo pa neguje po vsej Sloveniji in v osmih drugih državah. Danes šteje Zajc za kakovostnega in vidnega pridelovalca dolenjskih vin pod blagovno znamko Zajc, predvsem cvička, temno rdeče modre frankinje, belega vina Beli Zajc, vrhunskega vina pozne trgatve Modri Zajc ter ledenega vina Ledeni Zajc in suhega jagodnega izbora, ki dosegajo najvišjo kakovost v svojih razredih. Z letnikom 2015 pa so za vinske ljubitelje pripravili še rumeni muškat.

Logotip Frešer

Frešer

V družini Frešer že več kot stoletje gojijo ljubezen do vinske trte in dela v vinogradu. V užitek jim je pobirati grozdje, ga stiskati in z njim polniti sode. S tem se v družini ukvarjajo že od leta 1832, saj so že sedma generacija, ki to počne. Nazadnje sta Vladko in Tatjana Frešer vse niti predala sinu Matjažu, ki trenutno skrbi za to, da je bogata letina skrbno spravljena v steklenice. V njihovih vinogradih uspevajo sorte renski in laški rizling, rumeni muškat, sauvignon, chardonnay, sivi pinot in modri pinot.

Hrvaški vinarji

Vinska kuća Matić - logotip

Vinska kuća Matić

Vinska klet, ki se nahaja v Baškoti pri Višnjanu se z vinogradništvom ukvarja že nekaj generacij, kjer sta pradedek Grgo in dedek Otavio združevala najpomembnejše elemente; družino, zemljo in spretnost. Na 15ha vinogradov pridelujejo Chardonnay, Rumeni muškat, Teran, Merlot, Cab. Sauvignon, Črni muškat in vsekakor najbolj zastopana sorta Malvazija. Njihova vina dobivajo prestižne nagrade tekmovanj kot so Vinistra, ki se ga udeležujejo vsako leto od samega začetka in tudi mednarodno priznani IWC in Decanter v Londonu. Največje zadovoljstvo jim je, ko je njihovo vino med mnogimi prepoznano in za to tudi nagrajeno.

Kraljevski Vinogradi - logotip

Kraljevski Vinogradi

Vinogradi na slikovitih bregovih iznad Petrčana in Punte Skale so izpostavljeni ekstremnim pogojem saj stojijo na izjemno kamnitih tleh z optimalno jugo-zahodno izpostavljenostjo soncu in hkrati pod vplivom stalnih vetrnih tokov tako iz morja kakor tudi iz Velebita. Vrhunska kvaliteta grozdja iz tega mikro terroir-ja, ki poudarja njegovo izpostavljenost bližine morja in sonca (približno 2.600 ur letno) daje neverjetne rezultate v obliki vrhunskega grozdja iz katerega nastane njihovo zlato – vino.

Logo Monte Rosso

Monte Rosso

Monte Rosso je posestvo v vasi Crveni Vrh s prav posebno zgodbo, ki se prične in zaključi z brezmejnimi doživetji. Ta zgodba, ki se je pričela leta 2006, ne bi mogla obstajati brez mnogoterih sožitij, ki so vodilo našega vsakdana. Med najpomembnejšimi je sožitje med naravo in človekom, saj verjamemo, da z gojenjem domorodnih rastlinskih vrst, ki so najbolje prilagojene vremenskim razmeram, ustvarjamo posest, ki potrebuje zelo majhen vpliv človeka za zdravo in dobro uspevanje. Tu je prav tako pomembno sožitje vrst, ki so nasajene druga ob drugi, saj le-te ustvarjajo pestro in zdravo okolje, ki preprečuje širjenje morebitnih bolezni in zajedalcev. Poleg njihovih vin boste lahko okusili tudi njihova odlična oljčna olja.

Popup-wine-festival-2017-vinarji-cro-kozlovic

Kozlović

Skupni cilji in ogromno vloženega truda so tisti, ki omogočajo, da se meje nemogočega premikajo in s tem ustvarjajo novi pogledi v vinarstvu. Na prvem mestu jim je kvaliteta in za to jamčijo tudi z družinskim imenom, ki je tudi simbol le-tega.

Italijanski vinarji

Franco Terpin - logotip

Azienda Agricola Franco Terpin

Franco Terpin je s svojo ženo ustanovil podjetje, kjer ustvarjata skupaj zgodbo leta 1994 v Sv. Florjanu na italijanski strani Brd. Franco in njegova vina spadajo v del ekipe, ki so predani ekoliški pridelavi vina in njihov asortima predstavljajo Rebula, Tocai Friulano (Sauvignonasse), Sauvignon, Chardonnay, Sivi Pinot, Merlot in Cab. Sauvignon.
Vina bo predstavilo podjetje Fina Vina, Primož Vilfan.

Vigna San Lorenzo - logotip

Vigna San Lorenzo

Marta in Alberto vodita majhno, bolj rečeno kmetijo, kakor vinsko klet, na 450m nadmorske višine na strminah San Lorenza. Sama opisujeta njihovo vino kot ‘Gorski Prosecco’, ki ga pridelujeta na zelo poseben način. Čeprav imata certifikat Organsko pa to dejansko še ne odraža njunega dela v vinogradu kjer delujeta poleg organsko še homeopatsko in v vinograd vračata energijo s posebnimi metodami zakopavanja kamna / minerala – kristala ametista. Fermentacija njihovega vina je popolnoma spontana in včasih traja zelo dolgo. Kljub temu, da pridelujeta eno in edino vino, ki se imenuje Col Tamarie je ta pridelan iz 6 različnih sort med katerimi najdemo nam bolj znane Bianchetta, Grapariol, Glera.
Vina bo predstavilo podjetje Fina Vina, Primož Vilfan.

Frescobaldi Toscana - logotip

Frescobaldi

Posestva Frescobaldi ležijo v najbolj cenjenih predelih Toskane: Chianti Rufina, Montalcino, Pomino, Colli Fiorentini in Maremma Toscana, kjer klet svoj uživa svetovni sloves. S pridelavo vina so Frescobalidiji pričeli okoli leta 1300. Že od začetka so se trudili za maksimalno kakovost in njihova vina odražajo ravno to predanost.

Francoski vinarji

Gèrard Bertrand - logotip

Gèrard Bertrand

Gèrard Bertrand je svetovno znana blagovna znamka, ki jo je ustanovil istoimenski vinar. Skupino Gèrard Bertrand sestavlja 16 kleti in 16 dvorcev. Območje obsega 850 hektarjev in se nahaja na sredozemski obali Francije.

Pommery - logotip

Pommery

Pommery je šampanjska vinska hiša, ki je bila prva, ki je pridelala v takratnih razmerah Brut šampanjec. To je bilo leta 1874. V tistem času se je namreč šampanje več ali manj pil vedno slajši in ob sladicah, takrat pa se je pričelo novo dogajanje na sceni in novi stili so se rodili.

Španski vinarji

Ferratus - logotip

Ferratus

Španska vinska klet, ki je postala čedalje bolj uveljavljena in prepoznavna v zadnjih 20-ih letih v Riberi del Duero. V lasti imajo 20 ha lastnih vinogradov in še 15 ha v upravljanju. Na prijetni nadmorski višini cca. 860 m je njihova glavna zvezda Tempranillo.

Marques de Caseres - logotip

Marques de Caseres

Znana vinska klet, ki združuje svoje znanje v dveh vinskih regijah v Rioji in Ruedi. Klet je bila ustanovljena leta 1970 in je svoje znanje 5.-ih generacij v vinskem poslu preneslo v vinogradništvo in pričelo novo zgodbo. Vinska klet preseneča s svojim naborom vin rednih letnikov do posebnih polnitev, ki pridejo na trg samo ob izjemnih pogojih in visokih kriterijih, ki si jih zadajo.

Cavas Codorniu - logotip

Cavas Codorniu

Peničarska hiša Codorniu je najstarejša hiša penin v Španiji z več kot 450. letno tradicijo in so postali simbol strasti, inovativnosti in predanosti svojemu poslu. Hkrati so tudi najstarejša španska vinska klet, ki je bila v letu 2021 proglašena iz strani Bacchus Awards za najboljšega peničarja. Na prihajajoče se dni nas bo osveževala hiša penin iz Španije.

Makedonski vinarji

Bovin Winery - logotip

Bovin Winery

Bovinova strategija kvalitete in trga je privedla, da so iz samega začetka prešli iz 80% lokalnega trga in 20% tujega trga, sedaj prešli že na 75% tujega trga in samo 25% lokalnega oz domačega trga, kar je privedlo, da Bovin vinsko klet najdete v Severni Ameriki, Evropi, Afriki, Avstraliji in Aziji.
Vinsko klet Bovin bo predstavljalo podjetje Tabakum.

Popov winery - logotip

Vinarija Popov

Vinarija Popov je družinska klet v osrčju vinske regije Tikveš, ki leži v Severni Makedoniji. Njihova vina zaznamuje čudovito ravnovesje sadnih in cvetličnih arom, kar je značilnost vinskih sort, ki izhajajo iz te regije. Brezhibno negovane trte, odlični podnebni pogoji, poznavanje tradicionalnih in sodobnih tehnologij pridelave vin ustvarjajo vrhunska vina.
Vinarstvo Popov je bilo ustanovljeno leta 2001 s kapaciteto 150.000 litrov in 17 hektarov vinogradov.
Danes imajo v lasti 50 hektarjev lastnih s skrbno izbranih in urejenih vinogradov, kjer grozdje zori v idealnih pogojih. Vinarija Popov je v dvajsetih letih zrasla v vinarijo, ki letno prodela 300.000 litrov vina in obenem omogoča vzdrževanje strogega nadzora kakovosti v vseh fazah vinifikacije.
Vina Popov se ponašajo z več zlatimi in srebrnimi medaljami na številnih mednarodnih tekmovanjih. Njihova najbolj cenjena vina več mesecev zorijo v hrastovih sodih s čimer pridobijo na intenzivnosti okusa in vrhunski kakovosti. Enologi vinarije Popov so mojstri zorenja vina v hrastovih sodih.

Chateau Kamnik - logo

Chateau Kamnik

Njihova zgodba je resnična zgodba skozi svet grozda in trtja. Igra trt in grozdja v vinogradu ter raziskovanje možnosti v celotnem vesolju jim daje možnost da ustvarjajo unikatne, velike vinske okuse.
Njihovo vinsko klet bo predstavilo podjetje Mabat INT. d.o.o.

Zadnje objave

Imate kakšno vprašanje?