Vinarji 2022

Slovenski vinarji

scurek-vinar

Ščurek

Vinska klet na Plešivem v Medani, Goriških Brdih, hrani bogat pridelek Stojana, ki s petimi sinovi neguje 20 hektarjev vinogradov. Večina posesti je na italijanskem delu Brd, za najboljše lege pa veljajo Grotišče, Dugo, Mahober, Jazbine, Jordano, Gredič in Kozlink. Ščurkovi na trgu letno ponujajo do 80.000 steklenic vrhunskega vina.

Popup-wine-festival-slovenski-vinarji-colnar

Colnar

Vina iz kleti Colnar vam povedo… zgodbo prednikov in zgodbo sodobnega časa… le prisluhniti morate iskrivi vsebini kozarca. Družina Colnar je stara rodovina, saj zapisi segajo v leto 1400. Leta 1747 so najstarejšega sina poimenovali Janez in ime se je vse do današnjih dni ohranilo v družini. Pred leti se je kmetija Colnar iz živinorejsko-vinogradniške kmetije preusmerila v vinogradniško z integrirano pridelavo in izletniškim turizmom v zidanici na Trški gori. Sedaj obdelujejo dobrih 8 ha vinogradov na treh različnih legah.

korenika-in-moskon-vinar

Korenika Moškon

V Slovenski Istri na Kortah se nahaja vinska klet Korenika & Moškon. Na idealnih legah kortinskih bregov med oljčnimi gaji, v zrcalu Sečoveljskih solin, ležijo vinogradi, ki so osnova za odlična rdeča in bela vina. V vinski kleti kombinacija tradicije, izkušenj, znanja in mladostnega zanosa spleta posebne vinske zgodbe, zgodbe čudovitih vonjev, polnih okusov in občutkov, ki so opoj za dušo in telo.

Logotip Frešer

Frešer

V družini Frešer že več kot stoletje gojijo ljubezen do vinske trte in dela v vinogradu. V užitek jim je pobirati grozdje, ga stiskati in z njim polniti sode. S tem se v družini ukvarjajo že od leta 1832, saj so že sedma generacija, ki to počne. Nazadnje sta Vladko in Tatjana Frešer vse niti predala sinu Matjažu, ki trenutno skrbi za to, da je bogata letina skrbno spravljena v steklenice. V njihovih vinogradih uspevajo sorte renski in laški rizling, rumeni muškat, sauvignon, chardonnay, sivi pinot in modri pinot.

gasper-vinar

Gašper

Spletna vinoteka eVino.si je vinski distributer tako slovenskih kot tudi tujih vin, ki prednjači na slovenskem trgu. Gašper s svojim znanjem ogromno truda vlaga tudi v blagovno znamko vin Gašper, katera so našla mesto tudi v nekaterih najboljših restavracijah na svetu.

Popup-wine-festival-slovenski-vinarji-prus-bela-krajina

Prus

Domačija Prus s Krmačine pri Metliki izžareva vedrino prijetnega življenjskega utripa. Tri generacije pod eno streho simbolizirajo vinogradniško tradicijo družine. Čeprav njihov pokojni stari oče ni imel toliko vinograda, kot ga imajo danes, je bil vseeno član soseske zidanice Drašiči.

simcic-vinar

Marjan Simčič

Vinska klet, ki trdno verjame v briško zemljo, v briško gričevje, primorski veter in sonce. Tukaj avtomatizma ni. Popolna predanost in zaupanje trti sta brezpogojni. Moč narave tukaj spoštujejo in se poslužujejo naravnih metod vzgoje vinske trte brez agresivnih umetnih gnojil ter insekticidov. Vina, ki jih je njihova avtentičnost ponesla v sam vrh ne zgolj slovenske, temveč tudi svetovne vinske kulture.

Vinar Istenič

Istenič

S trdim delom in znanjem, pridobljenim tako v tujini kot tudi z ustaljeno prakso, so eden izmed vodilnih proizvajalcev penin po tradicionalni metodi. Delujejo že od leta 1968.

Popup-wine-festival-slovenski-vinarji-metlika

Vinska klet Metlika

Slogan Bele krajine pravi: ˝Bela krajina, dobro za oba˝ in v zadružni Vinski kleti Metlika, največji belokranjski kleti, se ga držijo! Vinska klet Metlika nudi vina različnih stilov, tako penečih, mirnih kot tudi sladkih. Mila klima in trti prijazna zemlja na najboljših legah vinogradov so jim omogočile, da so se različne tako bele in rdeče sorte v krajih okoli Metlike nadvse prijetno udomačile.

Vina Bordon - logotip

Vina Bordon

Družinska tradicija vinogradništva kmetije Bordon sega v leto 1985. Ivan Bordon je kot prvi med zasebnimi vinarji Slovenske Istre vpeljal lastno blagovno znamko vin. Danes njegov sin Boris nadaljuje z inovativnostjo in predanim delom, stremi k popolnosti ter pridelavi vrhunskih vin, ki vedno znova dosegajo zavidljiva priznanja in nagrade, tako doma kot v tujini.

Vina HUBA Martinčič - logotip

Vina HUBA Martinčič

HUBA vinogradništvo in vinarstvo je mlado, družinsko posestvo, katerega bistvo je strast do originalnega življenja. Skozi skrbno pridelano grozdje in vino sporočajo njihovo zavezanost h kakovosti in izvirnosti. To je HUBA; Harmonija Ustvarjalnosti Barvitega Amfiteatra.

Valter Sirk

Družina Sirk iz Višnjevika se že nekaj rodov neprekinjeno ukvarja z vinogradništvom in vinarstvom. Družinska kmetija ostaja zvesta rebuli in ostalim avtohtonim sortam (malvazija, tokaj-jakot), ki so briški ponos, odraz ljudi in terroir-ja. Valter Sirk, ki danes vodi kmetijo, je lastno proizvodnjo začel leta 1991, zasajenih ima 24.000 trsov, večinski del svojih vin pa izvozi.

Vinogradništvo JNK - logo

JNK

Vinogradništvo JNK je majhna družinska posest iz Šempasa v Vipavski dolini, ki že vrsto let prideluje izključno oranžna vina. Z veliko željo po pridelavi elegantnih in karakternih vin se je odločil Boleslav Mervič, sedaj pa to tradicijo nadaljuje hčerka Kristina. Glede na obdelavo 3,5 ha vinogradov je asortima sortnih vin in zvrsti pester.

LENDWINES

Lendwines

Beseda “lendwines” je zloženka iz besede Lendava in wine. V skupno zgodbo so se združili trije mladi vinarji, katerih cilj je ohranjanje majhnosti, butičnosti in kakovost, kar je tudi ključna smernica njihovega vinogradniškega koncepta. ”Nano winery concept”, ki je zaradi majhosti in omejenosti samega okolja in vinogradov posameznika edinstven za njihovo okolje, zaradi katerega so bili primorani k združitvi in tako skupaj predstavljati ljubiteljem vin edinstvena vina in zgodbe, ki so z njim povezane.

Na hribu - logo

Na hribu

Ko človek obišče Slap, ki leži ob Vipavski vinski cesti, mu ne bo žal, če si nekaj več časa odtrga za podrobnejši ogled te in tudi sosednjih vasi. Te so res nekaj posebnega. Stare kamnite hiše, zbite druga ob drugi, v okolici cvetoče, snežno bele češnje, kmetje v vinogradih, zanimiva zgodovina in krajevne znamenitosti. Ko pa obišče Na hribu pa spozna vse dobrote, ki jih nudi domačija. Seveda, od vina naprej.

de Adami Zaloščan - logo

de Adami Zaloščan

Vinska klet Zaloščan, ki, svoja vina trži pod uveljavljeno blagovno znamko De Adami. Ime je dobila po častitljivem gospodu De Adami Klemšetu, ki je v 16. stoletju živel v Zaloščah in o katerem se v ustnem izročilu še danes spletajo zanimive zgodbe. Po kraju Zalošče, ki se je ugnezdil v samo osrčje spodnjega dela vinorodne in zelene Vipavske doline, pa se imenuje klet. Vanjo prihaja grozdje iz lastnih vinogradov in odkupljeno od petih kooperantov, pridelano naravi na prijazen način. Iz kleti pa potem odhaja v svet štirinajst sortnih mirnih vin in zvrsti.

M vina - enostavno dobra vina

M-enostavno dobra vina

Na stičišču, kjer se končujejo Alpe in se pričenja Panonski svet, se nahajajo M-enostavno dobra vina. Prečudovita oaza na obronkih Pohorja je osnova za nastanek edinstvenih vin. M-enostavno dobra vina je mlada blagovna znamka, ki nosi v sebi pečat tradicije, ki jo je navdahnila sodobna svobodomiselnost prepletena s strokovnim pogledom.
Zgodba o M-enostavno dobrem vinu se je začela leta 2009, ko sta Gregor&Tjaša Mikuž zasnovala novo vinsko znamko. Z njima so prišli novi prijemi in nove ideje, ki jih narekujejo sodobni vinski trendi. S strokovnim znanjem in natančnim delom v vinogradu in vinski kleti zagotavljata, da vino ohranja naravni okus grozdja in Pohorja, z vsemi svojimi značilnostmi in mu dodajata tisto posebnost, ki jih naredi edinstvene.

Vina Zajc - logo

Vina Zajc

Korenine današnje kleti izhajajo iz tradicij kmečkih družin Zajc in Curhalek ter segajo v leto 1858. Zajc je leta 2007 zgradil eno najsodobnejših kleti, z zmogljivostjo skoraj milijon litrov, prodajno mrežo pa neguje po vsej Sloveniji in v osmih drugih državah. Danes šteje Zajc za kakovostnega in vidnega pridelovalca dolenjskih vin pod blagovno znamko Zajc, predvsem cvička, temno rdeče modre frankinje, belega vina Beli Zajc, vrhunskega vina pozne trgatve Modri Zajc ter ledenega vina Ledeni Zajc in suhega jagodnega izbora, ki dosegajo najvišjo kakovost v svojih razredih. Z letnikom 2015 pa so za vinske ljubitelje pripravili še rumeni muškat.

Domaine Slapšak

Domaine Slapšak je “domači projekt”, v katerega vsak član družine prinaša svoj čas in znanje. Predvsem pa je avantura, ki združuje družino okoli skupne strasti, ki jo želijo deliti z vami. Telče z vinogradi na 500m nadmorske višine dajejo odlične rezultate. In ta rezultat je odlična penina.

Bjana vinar

Bjana

Miran in Petra Sirk veljata za pionirja med slovenskimi peničarji.
Bjana je narečno ime za vas Biljana. Vina Bjana pridelujejo in negujejo na družinskem posestvu v osrčju vinorodnega okoliša Goriška brda. Iz Bjane je tako leta 1993 prišel prvi brut v Sloveniji (Brut letnik 1990). V naslednjih letih pa so sledili novi pomembni mejniki slovenskega vinarstva: prva gastronomska penina (Cuvée prestige), prvi zelo suh rosé (Brut rosé) in prva popolnoma suha bela penina (Brut zero). Zdaj se jim je pridružila še prva slovenska bela penina Blanc de Noir, narejena izključno iz grozdja sorte modri pinot.

Logo kmetija Pavlovič

Kmetija Pavlovič

So integrirani pridelovalci sadja in zelenjave katerih začetki segajo v 90.‑ta. Prihajajo iz Križevske vasi pri Metliki. Svoje pridelke želijo kupcem približati s čim večjo biološko vrednostjo hranil. Ena izmed posebnosti, ki jih ustvarijo na kmetiji je tudi Malino vino… Vino iz malin. Malino je postaven, možat,… rahlo nadut, a vseeno sladek, kot znajo biti sladki mestni zapeljivci. Nekje so celo slišali, da so ga dekleta poimenovala; “Malinovec, ki je odrasel.”

kobal-vinar

Šuklje

Domačija, katere tradicija sega v leto 1895, je predana trdemu delu in razvoju svoje blagovne vinske znamke, katero podpira njihovo vino. Brez dvoma je to vinska klet, ki si v prihajajočih letih zasluži več pozornosti.

edi-simcic-vinar

Edi Simčič

Ko vino zapusti temo kleti, se na mizi razodene z imenom in nenavadno podobo. Ni mu do imenitnosti in slave ima dovolj tudi brez tega. Ponudi se tako, kot se pozneje razvije v duhu in okusu: veselo, razigrano, na hip zresnjeno, a ves čas malce neobvezno. Resnična plemenitost ni nikoli vzvišena. To so vina Edi Simčič iz Vipolž.

iaquin-vinar

Iaquin

Vinska druščina Iaquin na svoji družinski posesti poleg rebule skrbi tudi za sorte, kot so chardonnay, cab. sauvignon ter sauvignonasse oz. tokaj (jakot – točaj). Predani so naravi, zato je njihovo glavno vodilo, da večinski del naredi narava sama, tisti ščepec za piko na i pa vinar doda v kleti. In to je odraz njih samih. To je Iaquin.

Logo Monte Rosso

Monte Rosso

Monte Rosso je posestvo v vasi Crveni Vrh s prav posebno zgodbo, ki se prične in zaključi z brezmejnimi doživetji. Ta zgodba, ki se je pričela leta 2006, ne bi mogla obstajati brez mnogoterih sožitij, ki so vodilo našega vsakdana. Med najpomembnejšimi je sožitje med naravo in človekom, saj verjamemo, da z gojenjem domorodnih rastlinskih vrst, ki so najbolje prilagojene vremenskim razmeram, ustvarjamo posest, ki potrebuje zelo majhen vpliv človeka za zdravo in dobro uspevanje. Tu je prav tako pomembno sožitje vrst, ki so nasajene druga ob drugi, saj le-te ustvarjajo pestro in zdravo okolje, ki preprečuje širjenje morebitnih bolezni in zajedalcev. Poleg njihovih vin boste lahko okusili tudi njihova odlična oljčna olja.

Molipachi - logo

Vinska klet Molipachi

Vinsko klet Molipachi najboljše opišejo njihove besede:
“Ko pride čas, začneš delati vina in upaš, da bo dobrota v njih živela večno.
Je smisel v dobroti ali v večnosti?
Ko spregovorijo angeli na dnu mojega kozarca, govorijo o dobroti in o večnosti.”
In kaj drugega poreči na to, kakor samo to, da naj njihova vina govorijo za sebe. Mi se veselimo.

Molipachi - logo

Renčel

V Dutovljah, kjer hišo označuje številka 24, je bila domačija od nekdaj. Vsaka generacija je kaj dodala in dozidala. Naši predniki so se ukvarjali tudi z drugimi kmetijskimi panogami, z živinorejo in poljedelstvom, a je bilo vino vedno prvi in najpomembnejši pridelek te hiše.

Rondič - logo

Rondič hiša vin

Njihovo hišo vin lahko najdete na Slapu, ob vaškem placu tega gručastega naselja, v Vipavski dolini. Vinogradništvo in vinarstvo je v njihovi hiši doma že več kot štiri generacije. Živijo v obnovljeni, več kot 250 let stari, tipični vipavski hiši, pod »borjačem« pa imajo veliko sodobno klet, ki jim omogoča, da tisto, kar jim trta ponudi, z ljubeznijo delijo naprej. Danes se seveda trudijo, da z novimi prijemi sledijo temu, kar so se od prednikov naučili in da bojo s tem poskrbeli tudi za naše zanamce.

Kmetija Trošt - logo

Kmetija Trošt

Družinska kmetija se nahaja v starem vaškem jedru, njihovi vinogradniški začetki pa segajo v leto 1844. Istega leta je nastala tudi njihova vinska klet, ki je zanimiva zaradi kamnitih obokov in je še danes ohranjena v prvotnem stanju. So eni izmed prvih v Vipavski dolini, ki so začeli s pridelavo vina Zelen. Imajo 6 ha vinogradov, za katere pravijo, da so obdelani z ljubeznijo in potrpežljivostjo. Njihovo vodilo je, da trta obrodi dobro, le če užije senco gospodarja.

petric-vinar

Petrič

Zavedajo se, da je kakovost vina v veliki meri odvisna od vzgoje in obremenitve vinske trte. Zavzemajo se za enošparonsko vzgojo, ki sicer daje manjši pridelek, vendar je kvaliteta grozdja mnogo boljša. Sledijo tudi razvoju novega, okolju bolj prijaznega, načina pridelave grozdja – sintegrirani pridelavi. V kleteh imajo 8 vrst vina, med njimi 2 avtohtoni vrsti: Zelen in Pinela.

Posestvo Rouna - logo

Posestvo Rouna

Posestvo stoji v osrčju vinogradov izven vasi Slap. Do tja vodi slikovita podeželska pot, ki je primerna za sprehode in rekreativno kolesarjenje. Družinsko vodeno posestvo je znano po veliki vinski kleti, v kateri se zrcali preteklost in sedanje napredno vinogradništvo. Poleg pridelave raznovrstnih svežih vin, so v zadnjem času poznani tudi po pridelavi muškatne penine.

Vina Marc - logo

Vina Marc

Družinska kmetija Marc ima svoje vinograde na čudovitih sončnih legah vasi Slap. Vas je poznana kot “vas z največ zelena na svetu”, zato mu tudi mi posvečamo posebno pozornost in s ponosom rečemo: Pri nas je zelen doma.
Gradimo na tradiciji in kvaliteti naših vin, posebno zelena, kar dokazujejo številna priznanja na domačih ocenjevanjih, pa tudi v tujini.

FERVIN - logo

FERVIN

Kljub temu da je posestvo v lasti njihovih prednikov že vsaj od leta 1866, za nov začetek in ustanovno leto Posestva FERVIN štejejo leto 2018. Takrat je posestvo prevzela družina Ferjančič in na novo začrtala smer njegovega delovanja. Posestvo se je usmerilo v pridelavo sodobnih, visoko kakovostnih vin z odtisi njihovega dela in kraja. Človek s svojim delom ključno vpliva na kakovost in karakter vina. Za uspeh pa je potrebna ekipa. Ekipo FERVIN sestavljajo Matjaž in Mavricija ter njuna sinova Matic in Mark Ferjančič. Sodelovanje dveh generacij omogoča uspešno združevanje novega znanja, svežih idej ter dolgoletnih izkušenj in na ta način zagotavlja uspešno izpeljavo zamišljenih projektov.

FORNAZARIČ - vinar

FORNAZARIČ

Posestvo Fornazarič iz Vipavske doline ima zelo dolgo zgodovino, saj so njihovi predniki že davno tega izkoriščali naravne danosti za kmetovanje, s čimer so se tudi preživljali. Gričevnata pobočja so bila vedno zasajena s sadnim drevjem in vinsko trto. Kmetija se je z leti širila, spreminjala obseg posameznih dejavnosti in nekatere tudi opustila. Uspelo ji je preživeti skozi čas ter ohraniti nekatere izvorne načine pridelave v sožitje z naravo. Ugodna lega, podnebje in način pridelave so omogočili razvoj in širitev vinogradništva na vseh bližnjih pobočjih in s tem tudi kakovostno pridelavo vina.

Zaro vinar

Zaro vina

So vinogradniška družina, katere predniki so se v Izolo naselili že davnega leta 1348, zato je predanost domači zemlji in morju, kot zlata nitka vtkana v njihovo življenje in delo. Tradicijo in bogato dediščino skrbno negujejo in neprestano dopolnjujejo. Njihova predelava sledi ekološkim načelom. Njihovi vinogradi in oljke se razprostirajo na 25ha površin, na prečudovitih rodovitnih legah nad Izolo, ki ponujajo dih jemajoči razgled na skoraj celotno slovensko obalo, Tržaški zaliv ter italijansko obalo vse do Gradeža, katere ozadje v jasnem vremenu krasijo veličastni vrhovi slovenskih Alp Triglavom in italijanskih Dolomitov.

kobal-vinar

Kobal

Začetki gojenja vinske trte na kmetiji Kobal segajo v leto 1931. Takrat so predniki, ki so kot mnogi zavedni Slovenci na Primorskem, morali zapustiti svoj dom, v Trnovcu pognali korenine in zasadili svoj prvi vinograd. Spominjal jih je na dom, ki so ga morali zapustiti, in jim pomenil vez z rodno Vipavsko dolino. Ljubezen do trte in vina jim je ostala zapisana v genih in se uspešno prenaša na mlade.

FAMILIJA ESTATE logo

FAMILIJA ESTATE

Tri generacije družine Brodnjak so pred nekaj leti v Halozah pričele razvijati živinorejsko-vinogradniško posestvo, ki bo poleg pridelave, predelave in trženja lastnih, postalo osrednja točka vzhodnega dela Haloz za promocijo in prodajo tudi visokokakovostnih pridelkov iz okoliških kmetij in obratov. Cilj je razviti ekosistem povezanih kakovostnih ponudnikov, ki bo čim večjemu številu domačij omogočil obstanek in razvoj, s čimer se bo neokrnjeno in demografsko ogroženo območje prelevilo v novo butično kulinarično in turistično destinacijo.

krapez-vinar

Krapež

Kmetija Vina Krapež se nahaja v lepi vasici Vrhpolje v Vipavski dolini, ob vznožju Nanosa in Kovka. Tu je nekoč morje pustilo bogate nanose laporja in fliša in ravno to je zdaj dobra podlaga za vzgojo vinske trte.

Vina Kralj - logotip

Vina Kralj

Vinska klet Vino Kralj iz Črešnjevca ob Bistrici je butično družinsko vinogradništvo, ki ga vodi vinar Jože Kralj. Klet se ponaša s široko ponudbo vrhunskih buteljčnih vin belih in rdečih sort, ki redno dosegajo najvišja priznanja na vinskih ocenjevanjih, med drugim se ponašajo z več Decanterjevimi medaljami.

Kristalvin - logotip

Kristalvin

Naša zgodovina vinogradništva in pridelave vin je trdno ukoreninjena v zgodovino. O tem priča naša klet, ki smo jo ohranili do danes in za katero domnevamo, da je stara preko 300 let. V njej ponosno stoji sod, ki so ga za nas naredili davnega leta 1808. Vina Kristalvin so iz grozdja, ki je pridelano v lastnih vinogradih na gričih Goriških brd, ujetih med Sredozemsko morje in Alpe. Odšli smo na potovanje, potovanje v iskanju odličnosti v okusih. Začenjamo z briškim terroirjem, ki ga radi odkrivamo in interpretiramo z zavzetostjo in navdušenjem. Navdihujejo nas sanje, želje in strast ustvariti nekaj izvirnega in prepoznavnega s spoštovanjem do narave, zgodovine in tradicije.

Vina Guštin

Vina Guštin

Zgodba vin Guštin sega v daljno leto 1898, ko je na Nančkini domačiji v vasi Volčja draga, Joahim Žižmond po domače in za prijatelje »Guštin«, pričel svojo zgodbo. Nono Guštin je v rani mladosti posadil svoje prve trte, najprej merlota, nato pa še malvazije. Dobrega vina v njegovi kleti ni manjkalo in vedno je govoril »Merlot in malvazija to je poezija.«.

Logotip Bajnof Trška Gora

Vinska klet Bajnof

Na osončenih legah Trške gore, prelestne vinske gorice, ki se pne nad Krko blizu Novega mesta, na vrhu katere od leta 1620 v senci stoletnih lip stoji božjepotna cerkev Device Marije, na 8 hektarjih vinogradov s sodobno vinogradniško opremo in na okolju prijazen način pridelujejo kakovostno in zdravstveno neoporečno grozdje.
V njihovi vinski kleti pridelajo kakovostna vina, od dolenjskega posebneža cvička, modre frankinje in renskega rizlinga do sauvignona in laškega rizlinga. Pridelujejo pa tudi ledeno vino in penino.

Logotip Nebó Neblo

Nebó Winery

Nebó Winery je nova vinska klet, ki se nahaja v vasici Neblo na skrajnem zahodnem delu Goriških Brd v Sloveniji.
Naša vina so skrbno pridelana iz najboljšega grozdja iz našega posestva.
Nebó vina so navdušujoča in navdihujoča.

Vinogradništvo in vinarstvo Škof

Vinogradništvo in vinarstvo Škof prihaja iz vinorodne vasice Boldraž pod Radovico.
Trenutno obdelujejo dobre 3 hehtarje, vglavnem obnovljenih vinogradov na nadmorski višini od 250m do 350m. V 2018 so zasadili še 1 ha vinograda v vinorodni legi Slatine.
Od nekdaj pridelujejo klasična belokranjska vina, kot so Belokranjec PTP in Metliška črnina PTP. Pred leti so povečali izbor vin še z Modro frankinjo, Portugalko, Laškim rizlingom, Kraljevino in Rumenim muškatom.

SILVERI - logotip

Silveri

Zgodba dveh družin Gašparin in Vuga. Začetki vinogradništva družine Gašparin segajo daleč v leto 1710, ko je naš pra stari oče, notar Blaž Gašparin, sin šmartnsko-imenjskega posestnika Adama Gašparina, poleg notarske službe upravljal veliko družinsko posestvo z več kolonskimi kmetijami.
Vse od takrat se je izročilo vinogradništva in vinarstva prenašalo iz roda v rod.
Mirko, Boris, Maruška Gašparin, Silverij, in njegov sin Goran Vuga, naši vzorniki, ki so se že od malih nog začeli posvečati vinogradom in vinu ter jih s svojim neutrudnim delom preoblikoval v tisto, kar je postal Silveri danes.​

burja-vinarBurja

Posestvo Burja tradicionalno vipavsko vinogradniško kmetijo povezuje s sodobnim razumevanjem vina. Vendar pa, ali ni to morebiti eno in isto? Ali si v vinu ne želimo prepoznati naših korenin, osnov okusov ter hkrati začutiti tla in klimo vinogradov? Posestvo Burja nas s svojimi vini enostavno odpihne.

Hrvaški vinarji

Iločki podrumi - logo

Iločki podrumi

Iz najvzhodnejšega dela Hrvaške prihaja klet Iločki podrumi, kjer na 990 ha vinogradniških površin proizvedejo letno okoli 4 m litrov vin v različnih kategorijah. Posebnost terroirja nadgrajuje tradicijo iz leta 1450. Ob reki Donavi se nahajajo glavni vinogradi na legah Principovac in Vukovo. Klet je najbolj znana po svojih tramincih v različnih stilih, prepoznavni znak pa še vedno predstavlja Graševina (Laški rizling). Premium linijo predstavlja vino Graševina Velika Berba 2011, ki je 3 leta zorela v velikih lesenih sodih (Sur Lie).

Dalmatian dog - logotip

Dalmatian dog

Klet Testament v okolici Šibenika in Black Island iz Korčule sta predstavnika novega vala dalmatinskih vinarjev, ki ohranjata dediščino s starimi lokalnimi sortami Pošip in Babić. Obe kleti sta v lasti švedskega finančnega sklada, ki je prepoznal kvaliteto in terroir dalmatinskih vin, ter s novodobni pristopi širi prepoznavnosti vin na tujih trgih. Blagovna znamka The Dalmatian Dog ponuja sveža vina, ki so v skladu s svetovnimi trendi in jih preprosto morate poskusiti.

Popup-wine-festival-2017-vinarji-cro-kozlovic

Kozlović

Skupni cilji in ogromno vloženega truda so tisti, ki omogočajo, da se meje nemogočega premikajo in s tem ustvarjajo novi pogledi v vinarstvu. Na prvem mestu jim je kvaliteta in za to jamčijo tudi z družinskim imenom, ki je tudi simbol le-tega.

Švica

Logotip Edelwhite gin

Edelwhite Gin

Ko v prvi vrsti strast do vina in njemu povezanih produktov preide sprva v hobi in želiš poudariti svojo regijo in sebe ter vse skupaj zapakiraš v eno lepo stekleničko, nastane nekaj posebnega. Barb Grossenbachern po rodu Kanadčanka, ki živi v Švici je dolga leta z možem vodila hotel, ki jo je gnal v pridobivanje znanja na področju vina in žganih pijač. Tako se je za diplomo na Weinakademie Rust v Avstriji odločila, da bo naredila svoj gin in ga tudi predstavila. Skrbno nabrane rožice iz visokogorja v Švici, predvsem planika (Edelweiss) po kateri tudi nosi ime gin, z ostalimi citrusi in zelišči, ki so skrbno izbrane sestavine, tvorijo celoto svežine z rahlo pikantnostjo, ki navdušuje v obliki izvrstnega Gin tonika. Tokrat prvič v Sloveniji na našem vinskem festivalu, …. Predstavitev gina Edelwhite.

Italija

Logotip Edelwhite gin

Ramazzotti

Leta 1815 je v glavi mladega Ausana Ramazzottija iz okolice Milana vzniknila ideja o novem izdelku, ki ima zdaj že skoraj dvesto let. Grenčico so poimenovali Ramazzotti in še danes je to ena izmed najbolj priljubljenih pijač, ki jo lahko pijemo kot aperitiv ali pa jo mešamo z brezalkoholnimi pijačami. Na festival se bo predstavljalo Aperitivo Rosato, kot odličen pričetek vročega poletnega dneva kot aperitiv v solo izvedbi ali pa v obliki koktajla. Hišo Ramazzotti bo predstavljalo podjetje Pernod Ricard Slovenija.

Makedonija

Popov winery - logotip

Vinarija Popov

Vinarija Popov je družinska klet v osrčju vinske regije Tikveš, ki leži v Severni Makedoniji. Njihova vina zaznamuje čudovito ravnovesje sadnih in cvetličnih arom, kar je značilnost vinskih sort, ki izhajajo iz te regije. Brezhibno negovane trte, odlični podnebni pogoji, poznavanje tradicionalnih in sodobnih tehnologij pridelave vin ustvarjajo vrhunska vina.
Vinarstvo Popov je bilo ustanovljeno leta 2001 s kapaciteto 150.000 litrov in 17 hektarov vinogradov.
Danes imajo v lasti 50 hektarjev lastnih s skrbno izbranih in urejenih vinogradov, kjer grozdje zori v idealnih pogojih. Vinarija Popov je v dvajsetih letih zrasla v vinarijo, ki letno prodela 300.000 litrov vina in obenem omogoča vzdrževanje strogega nadzora kakovosti v vseh fazah vinifikacije.
Vina Popov se ponašajo z več zlatimi in srebrnimi medaljami na številnih mednarodnih tekmovanjih. Njihova najbolj cenjena vina več mesecev zorijo v hrastovih sodih s čimer pridobijo na intenzivnosti okusa in vrhunski kakovosti. Enologi vinarije Popov so mojstri zorenja vina v hrastovih sodih.

Bovin Winery - logotip

Bovin Winery

Bovinova strategija kvalitete in trga je privedla, da so iz samega začetka prešli iz 80% lokalnega trga in 20% tujega trga, sedaj prešli že na 75% tujega trga in samo 25% lokalnega oz domačega trga, kar je privedlo, da Bovin vinsko klet najdete v Severni Ameriki, Evropi, Afriki, Avstraliji in Aziji.

Chateau Kamnik - logo

Chateau Kamnik

Njihova zgodba je resnična zgodba skozi svet grozda in trtja. Igra trt in grozdja v vinogradu ter raziskovanje možnosti v celotnem vesolju jim daje možnost da ustvarjajo unikatne, velike vinske okuse.
Njihovo vinsko klet bo predstavilo podjetje Mabat INT. d.o.o.

Zadnje objave

Imate kakšno vprašanje?