Vinarji 2021

Slovenski vinarji

korenika-in-moskon-vinar

Korenika Moškon

V Slovenski Istri na Kortah se nahaja vinska klet Korenika & Moškon. Na idealnih legah kortinskih bregov med oljčnimi gaji, v zrcalu Sečoveljskih solin, ležijo vinogradi, ki so osnova za odlična rdeča in bela vina. V vinski kleti kombinacija tradicije, izkušenj, znanja in mladostnega zanosa spleta posebne vinske zgodbe, zgodbe čudovitih vonjev, polnih okusov in občutkov, ki so opoj za dušo in telo.

Vinogradništvo JNK - logo

JNK

Vinogradništvo JNK je majhna družinska posest iz Šempasa v Vipavski dolini, ki že vrsto let prideluje izključno oranžna vina. Z veliko željo po pridelavi elegantnih in karakternih vin se je odločil Boleslav Mervič, sedaj pa to tradicijo nadaljuje hčerka Kristina. Glede na obdelavo 3,5 ha vinogradov je asortima sortnih vin in zvrsti pester.

Popup-wine-festival-slovenski-vinarji-prus-bela-krajina

Prus

Domačija Prus s Krmačine pri Metliki izžareva vedrino prijetnega življenjskega utripa. Tri generacije pod eno streho simbolizirajo vinogradniško tradicijo družine. Čeprav njihov pokojni stari oče ni imel toliko vinograda, kot ga imajo danes, je bil vseeno član soseske zidanice Drašiči.

Kmetija Trošt - logo

Kmetija Trošt

Kmetija Trošt se nahaja v starem vaškem jedru. Letnica pri vhodu v staro klet priča o nastanku le te leta 1844. Kot zanimivost, lahko navedemo, da je to isto leto bila izdana tudi strokovna knjiga o vinarstvu, duhovnika Matije Vrtovca. In tako se je življenje naše kmetije Trošt začelo posvečati in razvijati v vinogradništvu.

Petrič Urban - logo

Petrič Urban

Bogata tradicija vinogradništva in vinarske družine sega vse do leta 1778 in se prenaša iz roda v rod. Moji predniki so sprva pridelovali majhno količino vina, vendar so bili zelo ponosni in hvaležni za to kar so s težkim trudom pridelali. Jaz sem Urban Petrič in sem osma generacija vinarjev. Imam veliko strasti, predanost in ljubezen do vinogradništva in vinarstva, tako kot prejšnji lastniki.

Vina Marc - logo

Vina Marc

Družinska kmetija Marc ima svoje vinograde na čudovitih sončnih legah vasi Slap. Vas je poznana kot “vas z največ zelena na svetu”, zato mu tudi mi posvečamo posebno pozornost in s ponosom rečemo: Pri nas je zelen doma.
Gradimo na tradiciji in kvaliteti naših vin, posebno zelena, kar dokazujejo številna priznanja na domačih ocenjevanjih, pa tudi v tujini.

Pregeljc - logo

Pregeljc

Vipavska dolina, dežela osupljive narave in odličnega vina, kjer je vinogradništvo doma že stoletja, je naš dom. Vinska klet Pregeljc se nahaja v središču slikovite primorske vasice Slap, ki že vrsto let slovi po pridelavi vina. Spoštovanje in ljubezen do narave smo podedovali od naših prednikov, ta pa se je skozi generacije krepila in postala del nas.

gasper-vinar

Gašper

Spletna vinoteka eVino.si je vinski distributer tako slovenskih kot tudi tujih vin, ki prednjači na slovenskem trgu. Gašper s svojim znanjem ogromno truda vlaga tudi v blagovno znamko vin Gašper, katera so našla mesto tudi v nekaterih najboljših restavracijah na svetu.

Posestvo Rouna - logo

Posestvo Rouna

Posestvo stoji v osrčju vinogradov izven vasi Slap. Do tja vodi slikovita podeželska pot, ki je primerna za sprehode in rekreativno kolesarjenje. Družinsko vodeno posestvo je znano po veliki vinski kleti, v kateri se zrcali preteklost in sedanje napredno vinogradništvo. Poleg pridelave raznovrstnih svežih vin, so v zadnjem času poznani tudi po pridelavi muškatne penine.

Vina Žorž

Kmetija je ena večjih družinskih kmetij v Vipavski dolini, saj pridelujeJo grozdje na površini 12 hektarjev, kar JIM letno prinese med 50 do 60.000l vrhunske kapljice. Vinograde imaJo zasajene z rdečimi sortami merlot, cabernet sauvignon in barbera. Bele sorte pa so: sivi pinot, sauvignon, rumeni muškat, malvazija, rizling in rebula, prav posebno mesto v njihovih vinogradih pa imata avtohtoni sorti zelen in pinela.

Na hribu - logo

Na hribu

Ko človek obišče Slap, ki leži ob Vipavski vinski cesti, mu ne bo žal, če si nekaj več časa odtrga za podrobnejši ogled te in tudi sosednjih vasi. Te so res nekaj posebnega. Stare kamnite hiše, zbite druga ob drugi, v okolici cvetoče, snežno bele češnje, kmetje v vinogradih, zanimiva zgodovina in krajevne znamenitosti. Ko pa obišče Na hribu pa spozna vse dobrote, ki jih nudi domačija. Seveda, od vina naprej.

Popup-wine-festival-slovenski-steyer

Plut

So družina z več stoletno vinarsko tradicijo. Prihajajo iz vinorodne vasice Drašiči na sončni strani gorjancev. Obdelujejo 4,5ha vinogradov med katerimi prevladujeta sorti Modra Frankinja in Rumeni Muškat.

Popup-wine-festival-slovenski-vinarji-sturm

Vina Šturm

Na družinskem posestvu v Beli krajini obdelujejo v okolici Drašičev približno 8 hektarjev vinogradov. Tri generacije: Otmar in Lidija, hčerki (Maša in Valentina) ter Otmarjeva starša (Otmar starejši in Jožica) so odgovorni za vinsko zgodbo iz sončne strani Gorjancev.

kerin-vinar

Kerin

Vinogradi domačije Kerin se hranijo na sončnih dolenjskih gričih nad zelenim Krškim poljem, kjer se reka Sava lenobno razliva med rodovitnimi ravnicami. Ljubezen in skrb za ta zaklad narave, ki so nam ga izročili naši dedje, skupaj z novimi pristopi v pridelavi, dajejo vrhunske rezultate. Sonce, življenjski sokovi naših reber ter ljubeča vzgoja v naši kleti podarjajo našim vinom mladostno iskrivost in razigranost.

Logo kmetija Pavlovič

Kmetija Pavlovič

So integrirani pridelovalci sadja in zelenjave katerih začetki segajo v 90.‑ta. Prihajajo iz Križevske vasi pri Metliki. Svoje pridelke želijo kupcem približati s čim večjo biološko vrednostjo hranil. Ena izmed posebnosti, ki jih ustvarijo na kmetiji je tudi Malino vino… Vino iz malin. Malino je postaven, možat,… rahlo nadut, a vseeno sladek, kot znajo biti sladki mestni zapeljivci. Nekje so celo slišali, da so ga dekleta poimenovala; “Malinovec, ki je odrasel.”

LENDWINES

Lendwines

Beseda “lendwines” je zloženka iz besede Lendava in wine. V skupno zgodbo so se združili trije mladi vinarji, katerih cilj je ohranjanje majhnosti, butičnosti in kakovost, kar je tudi ključna smernica njihovega vinogradniškega koncepta. ”Nano winery concept”, ki je zaradi majhosti in omejenosti samega okolja in vinogradov posameznika edinstven za njihovo okolje, zaradi katerega so bili primorani k združitvi in tako skupaj predstavljati ljubiteljem vin edinstvena vina in zgodbe, ki so z njim povezane.

Logo Vina Sanabor

Vina Sanabor

Kmetija Sanabor se nahaja v kraškem vinskem okolišu, v okolici Štanjela. Družinsko podjetje, ki ga vodita Igor in Jelka, je že četrta generacija vinarjev.
Bogata rdeča zemlja in lapor se kažeta in spregovorita v Sanaborjevi žlahtni kapljici. Šest hektarjev vinogradov, terasirani med Krasom in Vipavsko dolino. Nadmorska višina vinogradov je med 340 in 420 metrov.
Želimo biti raznoliki in inovativni ter nuditi novo dimenzijo in vrednost lokalnim sortam grozdja.

krapez-vinar

Krapež

Kmetija Vina Krapež se nahaja v lepi vasici Vrhpolje v Vipavski dolini, ob vznožju Nanosa in Kovka. Tu je nekoč morje pustilo bogate nanose laporja in fliša in ravno to je zdaj dobra podlaga za vzgojo vinske trte.

Familija estate logo

Familija estate

Tri generacije družine Brodnjak so pred nekaj leti v Halozah pričele razvijati živinorejsko-vinogradniško posestvo, ki bo poleg pridelave, predelave in trženja lastnih, postalo osrednja točka vzhodnega dela Haloz za promocijo in prodajo tudi visokokakovostnih pridelkov iz okoliških kmetij in obratov. Cilj je razviti ekosistem povezanih kakovostnih ponudnikov, ki bo čim večjemu številu domačij omogočil obstanek in razvoj, s čimer se bo neokrnjeno in demografsko ogroženo območje prelevilo v novo butično kulinarično in turistično destinacijo.

Vina Zajc - logo

Vina Zajc

Korenine današnje kleti izhajajo iz tradicij kmečkih družin Zajc in Curhalek ter segajo v leto 1858. Zajc je leta 2007 zgradil eno najsodobnejših kleti, z zmogljivostjo skoraj milijon litrov, prodajno mrežo pa neguje po vsej Sloveniji in v osmih drugih državah. Danes šteje Zajc za kakovostnega in vidnega pridelovalca dolenjskih vin pod blagovno znamko Zajc, predvsem cvička, temno rdeče modre frankinje, belega vina Beli Zajc, vrhunskega vina pozne trgatve Modri Zajc ter ledenega vina Ledeni Zajc in suhega jagodnega izbora, ki dosegajo najvišjo kakovost v svojih razredih. Z letnikom 2015 pa so za vinske ljubitelje pripravili še rumeni muškat.

Popup-wine-festival-slovenski-vinarji-montis

Ferjančič

“Ker trta ljubi sonce, še bolj pa senco svojega gospodarja”. Vina Ferjančič so ujeli srčnost in strokovnost gospodarja ter širok nasmeh matere njegovih treh otrok. Naj jih pijete v senci mogočnega kostanja ali globoko v kleti čez dvesto let stare domačije, vinom se pozna, da jih negujejo z ljubeznijo. In zato tudi češnje tako bogato rodijo. Obložene veje preko sto skrbno vzgajanih dreves segajo do tal in po hrustljavem rdečem sadežu lahko sežejo še tako majhne ročice.

kobal-vinar

Šuklje

Domačija, katere tradicija sega v leto 1895, je predana trdemu delu in razvoju svoje blagovne vinske znamke, katero podpira njihovo vino. Brez dvoma je to vinska klet, ki si v prihajajočih letih zasluži več pozornosti.

iaquin-vinar

Iaquin

Vinska druščina Iaquin na svoji družinski posesti poleg rebule skrbi tudi za sorte, kot so chardonnay, cab. sauvignon ter sauvignonasse oz. tokaj (jakot – točaj). Predani so naravi, zato je njihovo glavno vodilo, da večinski del naredi narava sama, tisti ščepec za piko na i pa vinar doda v kleti. In to je odraz njih samih. To je Iaquin.

edi-simcic-vinar

Edi Simčič

Ko vino zapusti temo kleti, se na mizi razodene z imenom in nenavadno podobo. Ni mu do imenitnosti in slave ima dovolj tudi brez tega. Ponudi se tako, kot se pozneje razvije v duhu in okusu: veselo, razigrano, na hip zresnjeno, a ves čas malce neobvezno. Resnična plemenitost ni nikoli vzvišena. To so vina Edi Simčič iz Vipolž.

scurek-vinar

Ščurek

Vinska klet na Plešivem v Medani, Goriških Brdih, hrani bogat pridelek Stojana, ki s petimi sinovi neguje 20 hektarjev vinogradov. Večina posesti je na italijanskem delu Brd, za najboljše lege pa veljajo Grotišče, Dugo, Mahober, Jazbine, Jordano, Gredič in Kozlink. Ščurkovi na trgu letno ponujajo do 80.000 steklenic vrhunskega vina.

M vina - enostavno dobra vina

M-enostavno dobra vina

Na stičišču, kjer se končujejo Alpe in se pričenja Panonski svet, se nahajajo M-enostavno dobra vina. Prečudovita oaza na obronkih Pohorja je osnova za nastanek edinstvenih vin. M-enostavno dobra vina je mlada blagovna znamka, ki nosi v sebi pečat tradicije, ki jo je navdahnila sodobna svobodomiselnost prepletena s strokovnim pogledom.
Zgodba o M-enostavno dobrem vinu se je začela leta 2009, ko sta Gregor&Tjaša Mikuž zasnovala novo vinsko znamko. Z njima so prišli novi prijemi in nove ideje, ki jih narekujejo sodobni vinski trendi. S strokovnim znanjem in natančnim delom v vinogradu in vinski kleti zagotavljata, da vino ohranja naravni okus grozdja in Pohorja, z vsemi svojimi značilnostmi in mu dodajata tisto posebnost, ki jih naredi edinstvene.

Logotip Frešer

Frešer

V družini Frešer že več kot stoletje gojijo ljubezen do vinske trte in dela v vinogradu. V užitek jim je pobirati grozdje, ga stiskati in z njim polniti sode. S tem se v družini ukvarjajo že od leta 1832, saj so že sedma generacija, ki to počne. Nazadnje sta Vladko in Tatjana Frešer vse niti predala sinu Matjažu, ki trenutno skrbi za to, da je bogata letina skrbno spravljena v steklenice. V njihovih vinogradih uspevajo sorte renski in laški rizling, rumeni muškat, sauvignon, chardonnay, sivi pinot in modri pinot.

Valter Sirk

Družina Sirk iz Višnjevika se že nekaj rodov neprekinjeno ukvarja z vinogradništvom in vinarstvom. Družinska kmetija ostaja zvesta rebuli in ostalim avtohtonim sortam (malvazija, tokaj-jakot), ki so briški ponos, odraz ljudi in terroir-ja. Valter Sirk, ki danes vodi kmetijo, je lastno proizvodnjo začel leta 1991, zasajenih ima 24.000 trsov, večinski del svojih vin pa izvozi.

de Adami Zaloščan - logo

de Adami Zaloščan

Vinska klet Zaloščan, ki, svoja vina trži pod uveljavljeno blagovno znamko De Adami. Ime je dobila po častitljivem gospodu De Adami Klemšetu, ki je v 16. stoletju živel v Zaloščah in o katerem se v ustnem izročilu še danes spletajo zanimive zgodbe. Po kraju Zalošče, ki se je ugnezdil v samo osrčje spodnjega dela vinorodne in zelene Vipavske doline, pa se imenuje klet. Vanjo prihaja grozdje iz lastnih vinogradov in odkupljeno od petih kooperantov, pridelano naravi na prijazen način. Iz kleti pa potem odhaja v svet štirinajst sortnih mirnih vin in zvrsti.

Popup-wine-festival-slovenski-vinarji-colnar

Colnar

Vina iz kleti Colnar vam povedo… zgodbo prednikov in zgodbo sodobnega časa… le prisluhniti morate iskrivi vsebini kozarca. Družina Colnar je stara rodovina, saj zapisi segajo v leto 1400. Leta 1747 so najstarejšega sina poimenovali Janez in ime se je vse do današnjih dni ohranilo v družini. Pred leti se je kmetija Colnar iz živinorejsko-vinogradniške kmetije preusmerila v vinogradniško z integrirano pridelavo in izletniškim turizmom v zidanici na Trški gori. Sedaj obdelujejo dobrih 8 ha vinogradov na treh različnih legah.

Popup-wine-festival-slovenski-vinarji-stokelj

Štokelj

TRADICIJA in ZNANJE – Neutrudno iščemo ravnovesje in harmonijo med tem kar narava daje nam in med tem, kar želimo mi dati vam.
DRUŽINA – Delati dobro in biti iskren. Do sebe in do vas.
VINA – S spoštovanjem do tradicije in domače zemlje ustvarjamo sodobna vina, z okusom po vipavski.
To so samo ena izmed vodil in smernic, ki najbolje opisuje vinsko klet Štokelj, ki letos prihaja na naš vinski festival iz prijetne vasice Planina iz Vipavske doline.

Zaro vinar

Zaro vina

So vinogradniška družina, katere predniki so se v Izolo naselili že davnega leta 1348, zato je predanost domači zemlji in morju, kot zlata nitka vtkana v njihovo življenje in delo. Tradicijo in bogato dediščino skrbno negujejo in neprestano dopolnjujejo. Njihova predelava sledi ekološkim načelom. Njihovi vinogradi in oljke se razprostirajo na 25ha površin, na prečudovitih rodovitnih legah nad Izolo, ki ponujajo dih jemajoči razgled na skoraj celotno slovensko obalo, Tržaški zaliv ter italijansko obalo vse do Gradeža, katere ozadje v jasnem vremenu krasijo veličastni vrhovi slovenskih Alp Triglavom in italijanskih Dolomitov.

Bjana vinar

Bjana

Miran in Petra Sirk veljata za pionirja med slovenskimi peničarji.
Bjana je narečno ime za vas Biljana. Vina Bjana pridelujejo in negujejo na družinskem posestvu v osrčju vinorodnega okoliša Goriška brda. Iz Bjane je tako leta 1993 prišel prvi brut v Sloveniji (Brut letnik 1990). V naslednjih letih pa so sledili novi pomembni mejniki slovenskega vinarstva: prva gastronomska penina (Cuvée prestige), prvi zelo suh rosé (Brut rosé) in prva popolnoma suha bela penina (Brut zero). Zdaj se jim je pridružila še prva slovenska bela penina Blanc de Noir, narejena izključno iz grozdja sorte modri pinot.

Mulit - logo

Mulit

Projekt Mulit se je začel na Kmetiji Prinčič leta 1997. Osnovno vodilo se skriva v ideji, da lahko iz sortnega nabora vinograda v Vipolžah predstavijo vino namenjeno razpoznavanju briškega vinorodnega okoliša.

Mulit - logo

Mulit

Projekt Mulit se je začel na Kmetiji Prinčič leta 1997. Osnovno vodilo se skriva v ideji, da lahko iz sortnega nabora vinograda v Vipolžah predstavijo vino namenjeno razpoznavanju briškega vinorodnega okoliša.

Črnogorski vinarji

Plantaže - logo

Plantaže

Plantaže so vinska hiša, ki poseduje eno največjih površin vinogradov v Evropi. Ti se razprostirajo na Ćemovskem polju v Podgorici v velikosti 2,300ha. Še dandanes 95% grozdja poberejo ročno. Letno pridelajo okoli 22 milijonov kilogramov grozdja in na trg spravijo okoli 16 milijonov steklenic proizvodov iz njihovega grozdja.

Hrvaški vinarji

Logo Monte Rosso

Monte Rosso

Monte Rosso je posestvo v vasi Crveni Vrh s prav posebno zgodbo, ki se prične in zaključi z brezmejnimi doživetji. Ta zgodba, ki se je pričela leta 2006, ne bi mogla obstajati brez mnogoterih sožitij, ki so vodilo našega vsakdana. Med najpomembnejšimi je sožitje med naravo in človekom, saj verjamemo, da z gojenjem domorodnih rastlinskih vrst, ki so najbolje prilagojene vremenskim razmeram, ustvarjamo posest, ki potrebuje zelo majhen vpliv človeka za zdravo in dobro uspevanje. Tu je prav tako pomembno sožitje vrst, ki so nasajene druga ob drugi, saj le-te ustvarjajo pestro in zdravo okolje, ki preprečuje širjenje morebitnih bolezni in zajedalcev. Poleg njihovih vin boste lahko okusili tudi njihova odlična oljčna olja.

Dalmatian dog - logotip

Dalmatian dog

Klet Testament v okolici Šibenika in Black Island iz Korčule sta predstavnika novega vala dalmatinskih vinarjev, ki ohranjata dediščino s starimi lokalnimi sortami Pošip in Babić. Obe kleti sta v lasti švedskega finančnega sklada, ki je prepoznal kvaliteto in terroir dalmatinskih vin, ter s novodobni pristopi širi prepoznavnosti vin na tujih trgih. Blagovna znamka The Dalmatian Dog ponuja sveža vina, ki so v skladu s svetovnimi trendi in jih preprosto morate poskusiti.

Degrassi - logo

Degrassi

Družinska tradicija in ljubezen do vinske trte je značilnost družinske kleti Degrassi, kjer so od leta 1996 usmerjeni izključno pridelavi vina iz značilnega istrskega terroirja. V Istri lahko najdemo različne vrste zemlje, iz katerih prihajajo vina zelo različnih stilov. Družina Degrassi ima večino vinogradov na beli zemlji (Terre Biance) in na značilni istrski rdeči zemlji (Terre Rosse). Moreno Degrassi veliko pozornost namenja delu v vinogradih, v kleti pa s svojim dolgoletnim znanjem nadgradi delo, ki ga je prej opravila narava. Ključna je nizka donosnost na vinski trti, kar lahko zaznamo na koncentraciji okusa vin, lega vinograda in zemlja pa doda značilno mineralnost predvsem belih vin.

Iločki podrumi - logo

Iločki podrumi

Iz najvzhodnejšega dela Hrvaške prihaja klet Iločki podrumi, kjer na 990 ha vinogradniških površin proizvedejo letno okoli 4 m litrov vin v različnih kategorijah. Posebnost terroirja nadgrajuje tradicijo iz leta 1450. Ob reki Donavi se nahajajo glavni vinogradi na legah Principovac in Vukovo. Klet je najbolj znana po svojih tramincih v različnih stilih, prepoznavni znak pa še vedno predstavlja Graševina (Laški rizling). Premium linijo predstavlja vino Graševina Velika Berba 2011, ki je 3 leta zorela v velikih lesenih sodih (Sur Lie).

Vinar Fakin - logo

Vina Fakin

Marko Fakin je garažist in največja zvezda novega vala istrskih vinarjev v okolici Motovuna, kjer se na lapornatih tleh spajata mediteranska in kontinentalna klima. Motovunska mikrolokacija daje bogata vina z izrazito mineralnostjo in svežino. Tri zlate medalje na zadnjih treh ocenjevanjih Decanter v Londonu so plod družinske tradicije, svežega enološkega pristopa in specifičnega terroirja. Majhni hektarski donosi v slogu burgundskih grand crujev so garancija za Fakin Good Wines!

Makedonski vinarji

Stobi - logo

Stobi

Samo 80km stran od Skopja se nahaja v regiji Tikveš znana klet Stobim ki združuje v svojih pogledih dva naječja elementa na Balkanu pri proizvodni vina. In to sta Mediteransko in kontinentalno podnebje. Tukaj se srečata tudi t.i. smernici novega in starega sveta, pred vrati Stobi vinske kleti. Poistovetite se z Stobijevim pavom in okusite čare Hermesa, boga vina in se prepustite užitkom.

Zadnje objave

Imate kakšno vprašanje?