Kulinarika 2020


Letošnji dogodek smo morali zaradi epidemije COVID-19 odpovedati!
Hvala za razumevanje!

Kulinarika Javornik

Gostilna Javornik

Gostilniški rod nadaljuje že četrta generacija, posebnost njihove gostilne so jedi iz krušne peči. Tu pripravljajo najrazličnejše jedi, od mesa, rib, zelenjave pa tja do sladic. Pričakujejo vas na Rakovniku pri Mirni.


Do kosti

Ko se ozremo naokoli in vidimo t.i. ‘Boom’ efekt burgerjev se velikokrat ozremo naokoli in gledamo izven meja našega mesta, Novega mesta. Vendar a ste vedeli, da eni izmed boljših prihajajo celo izpod rok Vladota, ki ustvarja pod blagovno znamko Do kosti. Izbrane sestavine od moke in kvasa za bombetko, do mesa za pleskavico ali burger so pri Vladotu glavnega pomena. Ali bo ustvarjal kaj iz njegovega asortimana ali bo pripravil nekaj čisto drugega…. ? To se sprašujemo tudi sami. Pridite in preverite.


Carolea prima - logo

Carolea Prima

So družinsko podjetje Carolea Prima, ki se ukvarja s pridelavo oljčnega olja. Glavna filozofija podjetja je uživati ob delu z oljkami in slediti tradicionalnim metodam vzgoje oljk in pridelavi oljčnega olja, kajti le na takšen način je mogoče izdelati oljčno olje vrhunske kakovosti. V okolici Rovinja imajo posajenih 420 oljčnih dreves vrst Istrska belica, Karbonaca, Buža, Rošinjola in Buža Puntoža. Vse njihove oljke so obrane ročno, dobro prebrane in mehansko predelane v samo nekaj urah po obiranju. Predelava poteka brez dodatkov kemikalij in pri temperaturi, ki ne preseže 27 stopinj Celzija. Poleg navadnega olja pa bojo predstavili tudi olja z okusi in sicer čili, česen, bazilika, limona, pomaranča in tartuf ter darilne paketke.


Oljčno olje Sirk - logo

Oljčno olje Sirk

Njihova družinska kmetija se nahaja v vasi Višnjevik na zahodu Slovenije v Goriških brdih. Ukvarjajo se z vinogradništvom, oljarstvom in sadjarstvom. Oljke obirajo ročno in jih še isti dan odpeljejo v oljarno, saj s tem ohranijo visoko kakovost olja. Predelava poteka pri 26 °C, hranijo ga v temnem prostoru v posodah iz nerjavečega jekla. Okus njihovega olja je nekaj posebnega, saj njihove oljke rastejo med Alpami in Mediteranom, na skrajni meji, kjer le-te še uspevajo. Olje je prijetnega okusa in vonja. Okušamo sadežnost, pikantnost in grenkobo, po vonju pa spominja na sadje (agrumi…) ali pokošeno travo. Njihova ekstra deviška olja so zelenkasto-rumene barve ter vsebujejo veliko antioksidantov in polifenolov.

Zadnje objave

Imate kakšno vprašanje?