Kulinarika 2017
Gostilna Vovko
Na vrhu klanca na Ratežu, na križišču, kjer se od glavne ceste, ki drži od Novega mesta na Šentjernej, odcepi na eni strani cesta za Brusnice in Gabrje, na drugi pa za Gumberk in Otočec, je bila še pred dobrimi 40 leti velika mlaka, v kateri so napajali živino. Ribničan se je vračal z dolge poti, na kateri je od vasi do vasi prodajal suho robo, še več pa je je zamenjal za žito in ga sedaj v vrečah peljal domov. Ustavil je ob mlaki in šel čez cesto k Vovkotovim, ki so imeli pušenšank, na pijačo in pomoževat z Vovkotovim Janezom. Žejen konj je potegnil voz v mlako, kjer se je v blatu prevrnil. Prav na mestu, kjer se je žito napojilo vode iz rateške mlake, danes stoji gostilna Vovko.
Kmečka zadruga Sevnica
Kmečka zadruga velik pomen pripisuje pripadnosti lokalnosti. Tako so njihovi proizvodi narejeni izključno iz mesa slovenskega porekla, ki je vzrejeno na lokalnih kmetijah, katere imajo enako zavest o pridelavi kakovostnih produktov in željo po povezovanju. Ena izmed njihovih posebnostih so vsekakor izdelki iz Krškopoljskega prašiča, slovenske avtohtone pasme, ki je skoraj bila izumrla. Kulinarične dobrote iz njih bo ustvarjala Gostilna Repovž.
Ribogojstvo Goričar
V neokrnjenih dolenjskih vodah reke Krke, potokov Studene in Kolarice vzrejajo najkvalitetnejše sladkovodne ribe, ki jih tudi sami predelujejo. Držijo se najvišjih ekoloških in živilskih standardov ter maksimalnega odnosa do rib in ekosistema. Kulinarične dobrote iz njih bodo ustvarjala Gostilna Vovko.
Klavdij Metlika
S skrbnimi rokami negovana oljčna drevesa, ki jih je kar 800. Sorti, ki si prostor med vsemi delita sta Belica in Leccino. Oljčno olje vrhunske kakovosti bomo lahko okušali tudi na letošnjem festivalu.
Gostilna Repovž
S svojo stoletno tradicijo, znanjem in odprtostjo stremijo k temu, da bi zadovoljili slehernega gosta. Njihov poudarek je na lokalnem. Povezovati se z lokalnimi kmeti, pridelovalci sadja in zelenjave, ter predvsem z vinarji, je nekaj, kar je pri njih stalnica. Še tako enostavno domačo juho ali pa klobaso ter salamo nam prikažejo v takšni luči, da pričnemo na čar kuhinje in pridelavo osnovnih surovin, ki so predpogoj za dober končni izdelek, gledati bolj spoštljivo in z željo po še večjem znanju.
Marof Bistro
Marof Bistro. Nekaj novega, nekaj In, nekaj retro, nekaj za vsakogar, ki uživa enostavno v življenju. Nova lokacija za okušanje kulinaričnih dobrotah pripravljene izpod rok ekipe Benjamina Romšaka ob vznožju Kettejevega drevoreda v Novem mestu.
Gostilna Javornik
Gostilniški rod nadaljuje že četrta generacija, posebnost njihove gostilne so jedi iz krušne peči. Tu pripravljajo najrazličnejše jedi, od mesa, rib, zelenjave pa tja do sladic. Pričakujejo vas na Rakovniku pri Mirni.