Vinarji 2019


Slovenski vinarji

istenic-vinar

Istenič

S trdim delom in znanjem, pridobljenim tako v tujini kot tudi z ustaljeno prakso, so eden izmed vodilnih proizvajalcev penin po tradicionalni metodi. Delujejo že od leta 1968.


Domaine Slapšak

Domaine Slapšak je “domači projekt”, v katerega vsak član družine prinaša svoj čas in znanje. Predvsem pa je avantura, ki združuje družino okoli skupne strasti, ki jo želijo deliti z vami. Telče z vinogradi na 500m nadmorske višine dajejo odlične rezultate. In ta rezultat je odlična penina.


Jeruzalem Ormož - Puklavec family

Družina Puklavec – Jeruzalem Ormož

Ena izmed vodilni družin v Sloveniji katerih zgodba sega nazaj v leto 1934. Predstavila se nam bodo vina in penine vinske kleti in linije Jeruzalem Ormož. Njihova vina najbolje opišemo kot sveža, sadna, sortna in vsem dostopna medtem ko penine živahne, sveže in lahkotne. Enako lahko rečemo tudi za njihovo družinsko podjetje. Želijo, da bi čim več ljudi uživalo in doživelo njihova vina.


Vina Guštin

Vina Guštin

Zgodba vin Guštin sega v daljno leto 1898, ko je na Nančkini domačiji v vasi Volčja draga, Joahim Žižmond po domače in za prijatelje »Guštin«, pričel svojo zgodbo. Nono Guštin je v rani mladosti posadil svoje prve trte, najprej merlota, nato pa še malvazije. Dobrega vina v njegovi kleti ni manjkalo in vedno je govoril »Merlot in malvazija to je poezija.«.


Popup-wine-festival-slovenski-vinarji-colnar

Colnar

Vina iz kleti Colnar vam povedo… zgodbo prednikov in zgodbo sodobnega časa… le prisluhniti morate iskrivi vsebini kozarca. Družina Colnar je stara rodovina, saj zapisi segajo v leto 1400. Leta 1747 so najstarejšega sina poimenovali Janez in ime se je vse do današnjih dni ohranilo v družini. Pred leti se je kmetija Colnar iz živinorejsko-vinogradniške kmetije preusmerila v vinogradniško z integrirano pridelavo in izletniškim turizmom v zidanici na Trški gori. Sedaj obdelujejo dobrih 8ha vinogradov na treh različnih legah.


Logotip Bajnof Trška Gora

Vinska klet Bajnof

Na osončenih legah Trške gore, prelestne vinske gorice, ki se pne nad Krko blizu Novega mesta, na vrhu katere od leta 1620 v senci stoletnih lip stoji božjepotna cerkev Device Marije, na 8 hektarjih vinogradov s sodobno vinogradniško opremo in na okolju prijazen način pridelujejo kakovostno in zdravstveno neoporečno grozdje.
V njihovi vinski kleti pridelajo kakovostna vina, od dolenjskega posebneža cvička, modre frankinje in renskega rizlinga do sauvignona in laškega rizlinga. Pridelujejo pa tudi ledeno vino in penino.


Logotip Frešer

Frešer

V družini Frešer že več kot stoletje gojijo ljubezen do vinske trte in dela v vinogradu. V užitek jim je pobirati grozdje, ga stiskati in z njim polniti sode. S tem se v družini ukvarjajo že od leta 1832, saj so že sedma generacija, ki to počne. Nazadnje sta Vladko in Tatjana Frešer vse niti predala sinu Matjažu, ki trenutno skrbi za to, da je bogata letina skrbno spravljena v steklenice. V njihovih vinogradih uspevajo sorte renski in laški rizling, rumeni muškat, sauvignon, chardonnay, sivi pinot in modri pinot.


kobal-vinar

Šuklje

Domačija, katere tradicija sega v leto 1895, je predana trdemu delu in razvoju svoje blagovne vinske znamke, katero podpira njihovo vino. Brez dvoma je to vinska klet, ki si v prihajajočih letih zasluži več pozornosti.


M-enostavno dobra vina

Na stičišču, kjer se končujejo Alpe in se pričenja Panonski svet, se nahajajo M-enostavno dobra vina. Prečudovita oaza na obronkih Pohorja je osnova za nastanek edinstvenih vin. M-enostavno dobra vina je mlada blagovna znamka, ki nosi v sebi pečat tradicije, ki jo je navdahnila sodobna svobodomiselnost prepletena s strokovnim pogledom.
Zgodba o M-enostavno dobrem vinu se je začela leta 2009, ko sta Gregor&Tjaša Mikuž zasnovala novo vinsko znamko. Z njima so prišli novi prijemi in nove ideje, ki jih narekujejo sodobni vinski trendi. S strokovnim znanjem in natančnim delom v vinogradu in vinski kleti zagotavljata, da vino ohranja naravni okus grozdja in Pohorja, z vsemi svojimi značilnostmi in mu dodajata tisto posebnost, ki jih naredi edinstvene.


Popup-wine-festival-slovenski-steyer

Plut

So družina z več stoletno vinarsko tradicijo.Prihajajo iz vinorodne vasice Drašiči na sončni strani gorjancev. Obdelujejo 4,5ha vinogradov med katerimi prevladujeta sorti Modra Frankinja in Rumeni Muškat.


Klet KZ Krško

Klet Krško

V vinorodnem okolišu Dolenjska je doma Klet Krško, ki že od leta 1928 navdušuje s kakovostnimi in vrhunskimi vini. Delujejo v okviru Kmečke zadruge Krško, z. o. o. Gradijo na tradiciji, večletnih izkušnjah, dobrem poznavanju dolenjskih značilnosti in sodobni tehnologiji, kar zagotavlja, da je Klet Krško danes opazen ponudnik visokokakovostnih vin in hkrati vodilni proizvajalec najboljšega cvička PTP.


Logotip Klenart

Klen’Art

Vino je sad tisočletne povezanosti človeka in narave. Čeprav vsaka generacija bolje razume trto, so vsako jesen še vedno odvisni od sreče, saj brez sonca ni dobrega vina. Na 110 m višinske razlike in v kotu med Koprom in Trstom, v idilični istrski vasici Plavje, obdelujejo 12 ha vinogradov. Lega nudi odlične vremenske razmere za nego znanih sort: malvazije, chardonnaya, modrega pinoja, cabernet sauvignona, merlota, cabernet franca in avtohtonega refoška.


korenika-in-moskon-vinar

Korenika Moškon

V Slovenski Istri na Kortah se nahaja vinska klet Korenika & Moškon. Na idealnih legah kortinskih bregov med oljčnimi gaji, v zrcalu Sečoveljskih solin, ležijo vinogradi, ki so osnova za odlična rdeča in bela vina. V vinski kleti kombinacija tradicije, izkušenj, znanja in mladostnega zanosa spleta posebne vinske zgodbe, zgodbe čudovitih vonjev, polnih okusov in občutkov, ki so opoj za dušo in telo.


Logotip Vino Kupljen

Vino Kupljen

Vinska hiša Vino Kupljen v Svetinjah pri Jeruzalemu na slovenskem Štajerskem je tradicionalno družinsko vinogradniško posestvo, katerega lastnik je Samo Kupljen. Z ženo Lidijo nadaljujeta in nadgrajujeta družinsko vinarsko tradicijo, katere začetki segajo v leto 1836. Samotov oče, Jože Kupljen, je bil eden prvih slovenskih prefesionalnih zasebnih vinarjev. Leta 2016 je posestvo Kupljen praznovalo 40. obletnico svoje blagovne znamke, saj je leta 1976 prišla na trg prva ustekleničena in etiketirana buteljka Vina Kupljen.


Logo kmetija Pavlovič

Kmetija Pavlovič

So integrirani pridelovalci sadja in zelenjave katerih začetki segajo v 90.‑ta. Prihajajo iz Križevske vasi pri Metliki. Svoje pridelke želijo kupcem približati s čim večjo biološko vrednostjo hranil. Ena izmed posebnosti, ki jih ustvarijo na kmetiji je tudi Malino vino… Vino iz malin. Malino je postaven, možat,… rahlo nadut, a vseeno sladek, kot znajo biti sladki mestni zapeljivci. Nekje so celo slišali, da so ga dekleta poimenovala; “Malinovec, ki je odrasel.”


Logotip Vina Koper

Vina Koper

Plemenitost in žlahtnost najihovih vin sta dediščini tisočletne tradicije vinarstva in vinogradništva Slovenske Istre kot sad izjemnih naravnih danosti ter pridnih istrskih rok.
V podjetju Vinakoper z ljubeznijo in spoštovanjem že od leta 1947 pridelujejo vrhunska vina.


scurek-vinar

Ščurek

Vinska klet na Plešivem v Medani, Goriških Brdih, hrani bogat pridelek Stojana, ki s petimi sinovi neguje 20 hektarjev vinogradov. Večina posesti je na italijanskem delu Brd, za najboljše lege pa veljajo Grotišče, Dugo, Mahober, Jazbine, Jordano, Gredič in Kozlink. Ščurkovi na trgu letno ponujajo do 80.000 steklenic vrhunskega vina.


Gordia - logo

Gordia

Ekološko certificirana vinarska kmetija, prva generacija vinarstva. Vina pridelujejo po tradicionalnem postopku, s stikom jagodne kožice z moštom, spontano alkoholno in mlečnokislinsko fermentacijo. Vin ne filtrirajo in ne dodajajo enoloških sredstev, razen potrebne količine žvepla ob potrebnem času.


Popup-wine-festival-slovenski-vinarji-colja

Colja

Vinogradništvo je njihova tradicija. Že njihovi predniki so iz trte pridelali le najboljše. O delavnosti, vztrajnosti in uspehih pričajo številna priznanja. Oni jim sledimo. Prepletajo bogato tradicijo in ohranjajo kakovost. To je njihova odgovornost do nas, predragih ljubiteljev dobrega vina. To je njihova ljubezen.


krapez-vinar

Krapež

Kmetija Vina Krapež se nahaja v lepi vasici Vrhpolje v Vipavski dolini, ob vznožju Nanosa in Kovka. Tu je nekoč morje pustilo bogate nanose laporja in fliša in ravno to je zdaj dobra podlaga za vzgojo vinske trte.


iaquin-vinar

Iaquin

Vinska druščina Iaquin na svoji družinski posesti poleg rebule skrbi tudi za sorte, kot so chardonnay, cab. sauvignon ter sauvignonasse oz. tokaj (jakot – točaj). Predani so naravi, zato je njihovo glavno vodilo, da večinski del naredi narava sama, tisti ščepec za piko na i pa vinar doda v kleti. In to je odraz njih samih. To je Iaquin.


edi-simcic-vinar

Edi Simčič

Ko vino zapusti temo kleti, se na mizi razodene z imenom in nenavadno podobo. Ni mu do imenitnosti in slave ima dovolj tudi brez tega. Ponudi se tako, kot se pozneje razvije v duhu in okusu: veselo, razigrano, na hip zresnjeno, a ves čas malce neobvezno. Resnična plemenitost ni nikoli vzvišena. To so vina Edi Simčič iz Vipolž.


Molipachi - logo

Vinska klet Molipachi

Vinsko klet Molipachi najboljše opišejo njihove besede:
“Ko pride čas, začneš delati vina in upaš, da bo dobrota v njih živela večno.
Je smisel v dobroti ali v večnosti?
Ko spregovorijo angeli na dnu mojega kozarca, govorijo o dobroti in o večnosti.”
In kaj drugega poreči na to, kakor samo to, da naj njihova vina govorijo za sebe. Mi se veselimo.


Hoznar - logo

Hoznar

Nahajamo se v Črnomaljski občini in smo manjša vinogradniska družina. Pridelujemo pretežno suha mirna vina in v dobrih letnikih tudi predikatna vina, kot posebnost so še vina iz sušenega grozdja.


Mulit - logo

Mulit

Projekt Mulit se je začel na Kmetiji Prinčič leta 1997. Osnovno vodilo se skriva v ideji, da lahko iz sortnega nabora vinograda v Vipolžah predstavijo vino namenjeno razpoznavanju briškega vinorodnega okoliša.


kobal-vinar

Kobal

Začetki gojenja vinske trte na kmetiji Kobal segajo v leto 1931. Takrat so predniki, ki so kot mnogi zavedni Slovenci na Primorskem, morali zapustiti svoj dom, v Trnovcu pognali korenine in zasadili svoj prvi vinograd. Spominjal jih je na dom, ki so ga morali zapustiti, in jim pomenil vez z rodno Vipavsko dolino. Ljubezen do trte in vina jim je ostala zapisana v genih in se uspešno prenaša na mlade.


Popup-wine-festival-slovenski-vinarji-prus-bela-krajina

Prus

Domačija Prus s Krmačine pri Metliki izžareva vedrino prijetnega življenjskega utripa. Tri generacije pod eno streho simbolizirajo vinogradniško tradicijo družine. Čeprav njihov pokojni stari oče ni imel toliko vinograda, kot ga imajo danes, je bil vseeno član soseske zidanice Drašiči.


Račečič

Rok Račečič prisega na naravo. Prisega na čistost, in tako ustvarja svoja vina z čim manjšo intervencijo v vinogradu in poskrbi, da se vino naredi v vinogradu ter, da se v kleti njemu samo pomaga, da prispe do željenega cilja. Da postane kapljica, rujnega, čistega pitnega vina. Majhna vinska domačija iz Vinjega vrha je novost na tržišču.


kozinc-vinar

Kozinc

Trenutno imajo na šestih hektarjih zasajenih 25.000 trsov. Ker prihajajo iz Dolenjske, je glavno vino, ki ga pridelujejo, njihov posebnež CVIČEK. Vse več pozornosti posvečajo tudi Modri Frankinji, Chardonnayu, Sauvignonu in Laškemu rizlingu. V kleti trenutno hranijo in negujejo okoli 40.000 litrov vina, na trgu pa nastopajo pod blagovno znamko Vina Kozinc.


de Adami Zaloščan - logo

de Adami Zaloščan

Vinska klet Zaloščan, ki, svoja vina trži pod uveljavljeno blagovno znamko De Adami. Ime je dobila po častitljivem gospodu De Adami Klemšetu, ki je v 16. stoletju živel v Zaloščah in o katerem se v ustnem izročilu še danes spletajo zanimive zgodbe. Po kraju Zalošče, ki se je ugnezdil v samo osrčje spodnjega dela vinorodne in zelene Vipavske doline, pa se imenuje klet. Vanjo prihaja grozdje iz lastnih vinogradov in odkupljeno od petih kooperantov, pridelano naravi na prijazen način. Iz kleti pa potem odhaja v svet štirinajst sortnih mirnih vin in zvrsti. Pestra paleta, ki pooseblja vinsko podobo Vipavske Doline.


Hoop & Hoof Cider - logo

Hoop & Hoof Cider

Jabolčni nasadi, lega in tradicija v vinogradništvu jim dajeta idealno izhodišče za pridelovanje jabolčnega vina (ciderja). Tako združujejo znanje, lokalno surovino in pa željo po razvitju kulture pitja ciderja tudi v Sloveniji.
Locirani so v jugo-vzhodni regiji (Dolenjska), vendar bolj natančno v Posavju (…če ne gledamo le na Savo, kot mejnik). Poleg ciderja ponujajo še druge proizvode in storitve.


Vina Franca - logo

Vina Franca

Doma so v Gračišču, v objemu slovenske istre.
Družinska tradicija in idealna sončna lega jim omogočata pridelavo vrhunske žlahtne kapljice s polnim okusom in bogato aromo, ki nežno razvajata vaše borbončice.
V njihovi kleti najdete malvazijo, refošk, sauvignon in rumeni muškat.


valter-vinar

Valter Sirk

Družina Sirk iz Višnjevika se že nekaj rodov neprekinjeno ukvarja z vinogradništvom in vinarstvom. Družinska kmetija ostaja zvesta rebuli in ostalim avtohtonim sortam (malvazija, tokaj-jakot), ki so briški ponos, odraz ljudi in terroir-ja. Valter Sirk, ki danes vodi kmetijo, je lastno proizvodnjo začel leta 1991, zasajenih ima 24.000 trsov, večinski del svojih vin pa izvozi.


Popup-wine-festival-slovenski-vinarji-montis

Ferjančič

“Ker trta ljubi sonce, še bolj pa senco svojega gospodarja”. Vina Ferjančič so ujeli srčnost in strokovnost gospodarja ter širok nasmeh matere njegovih treh otrok. Naj jih pijete v senci mogočnega kostanja ali globoko v kleti čez dvesto let stare domačije, vinom se pozna, da jih negujejo z ljubeznijo. In zato tudi češnje tako bogato rodijo. Obložene veje preko sto skrbno vzgajanih dreves segajo do tal in po hrustljavem rdečem sadežu lahko sežejo še tako majhne ročice.


Domačija Bizjak - logo

Domačija Bizjak

Domačija Bizjak leži na vzhodu Goriških Brd pod vznožjem Sabotina na nadmorski višini 260 m. Izredno strme, s soncem obsijane lege, laporna zemlja, vplivi Jadranskega morja ter Julijskih Alp in delo pridnih rok dajejo tu predelanemu vinu in sadju poseben pečat.


Vinar Fikfak - logo

Fik Fak

So vinarji iz Goriških Brd iz vasi Imenje pri Šmartnem kjer obdelujejo 9 hektarov vinogradov in 2 hektarja sadovnjakov. Prijaznost in srčnost so samo nekatere kvalitete, ki odražajo pravo srce te vinske hiše.


Popup-wine-festival-slovenski-vinarji-dveri-pax

Dveri Pax

Uživajte v prepletu okusov njihovih vrhunskih vin, med katerimi so številna posegla po najvišjih priznanjih na mednarodnih izborih vin, kot so Decanter iz Londona, AWC Vienna in številnih drugih. V vinski kleti nadaljujejo več kot 800 letno tradicijo benediktinskega vinarstva.Hrvaški vinarji

gasper-vinar

Coronica Moreno

Družina Coronica je neločljiv del istrskega terroirja. Biti del Istre, zlasti področja v okolici Buj, je tisto, kar je oblikovalo njihovo zgodovino in kar oblikuje njihovo prihodnost. Njihovo srce je vas Koreniki: tam so njihove korenine in tam živijo tudi danes. To so oni – zgodba o generaciji, zgodba o tradiciji.


Matela logotip

Vina Matela

V vinski kleta Matela je vinogradništvo že tradicionalno vpeto v njihovo družino. Področje Kaštela je od nekdaj slovelo kot vinorodno območje z nekaj več kot desetimi avtohtonimi sortami iz katerih se pridelujejo odlična vina. V veliko čast nam je, da bomo gostili novega vinarja iz Hrvaške in probali nekaj izvrstnih vin njihove kleti. Kaštel je prostor, kjer je doma tudi oče trte Plavac Mali to je Crljenak kaštelanski, ki se je nastanil tudi v ZDA in postal zelo popularen. Tam je znan pod imenom Zinfandel.


Kabola - logo velik

Kabola

Nahajajo se na istrskem polotoku kjer jim pogled na eni strani seže do Alp in Dolomitov in na prostrane zelene neokrnjene površine narave in na drugi strani na prekrasno morsko panoramo. Njihov slogan je; Dobrega vina ni brez dobrega grozdja. Zatorej se naša zgodba prične v vinogradu.
Njihovi začetki segajo v leto 1891. Znani pa so predvsem po vinih, ki jih negujejo v amforah.Portugalski vinarji

Herdade De Maroteira

Je vinska klet, ki se ukvarja tako z proizvodnjo vina kot tudi z pridelavo plute. So posest v družinski lasti že 5 generacijo v regiji Alentejo na Portugalskem. Obdelujejo okoli 540 hektarjev posesti.


Recent Posts

Imate kakšno vprašanje?